wtorek, 31 marca 2015

Pesto z czerwonej kapusty! A kto mi zabroni?





Pesto z czerwonej kapusty brzmi kontrowersyjnie, ale smakuje zaskakująco dobrze. Polecam bardzo serdecznie. Idealny przepis na zapracowanych i tych, którzy nie lubią przesiadywać w kuchni, a cenią sobie oryginalne i proste dania. 

Przepis pod nowym adresem: www.hello-morning.org 

poniedziałek, 30 marca 2015

Druga edycja warsztatów kuchni roślinnej z Hello Morning we Wrocławiu. Temat: Wiosennie, kolorowo, piknikowo.


Z największą przyjemnością zapraszam na drugą - kwietniową edycję warsztatów kuchni roślinnej, którą przeprowadzę dla Was we Wrocławiu w Centrum Inicjatyw Wszelkich - Zakrzowska 29. Poprzednia  - marcowa edycja była tak udana, że postanowiliśmy wspólnie kontynuować cykl warsztatów ( WIĘCEJ INFORMACJI). Tym razem przybliżę Wam potrawy, które pełne są kolorów i wiosny. Dania i przekąski idealne na piknik, wyprawę w plener z przyjaciółmi czy rodziną.
Kiedy dostałam propozycję poprowadzenia warsztatów w Zakrzowska 29 po raz pierwszy byłam zachwycona. Moja codzienna praca, którą UWIELBIAM polega na pracy z ludźmi. Daje mi 1000 % satysfakcji. Dlaczego więc z moim hobby mam zamykać się w swojej małej kuchni albo przestrzeni bloga? Dlaczego nie wyjść ze swoim doświadczeniem do ludzi?
Okazało się, że szkoła roślinnego gotowanie jest wspaniałą i satysfakcjonującą przygodą. Zabawą, nauką i szansą poznania wspaniałych ludzi.
Podczas warsztatów dzielę się z uczestnikami wiedzą praktyczną, przydatną w kuchni roślinnej w ogóle, a nie tylko przy przygotowywaniu wybranych przeze mnie dań. Zdradzam moje ulubione triki i patenty, które wykorzystuję na co dzień. Przybliżam składniki i przyprawy, o których wielu uczestników ma szansę usłyszeć po raz pierwszy. Otwieranie przed  nimi drzwi do kuchni roślinnej sprawia mi mnóstwo przyjemności i satysfakcji.
Uwielbiam uczyć i dzielić się swoim niemałym kulinarnym doświadczeniem.
Zapraszam na warsztaty!
Menu warsztatowe:
Wytrawnie:
- szpinakowe burgery ( kotlet + bułka + dodatki)
- chrupiące spring rollsy z sosem orzechowym
- szaszłyki z tempehu
- botwinka, czyli znany chłodnik w wersji wegańskiej
- pesto z czerwonej kapusty
- surówka z kaszą orkiszową
oraz inne
Słodko:
- kruche ciastka z rozmarynem i groszkami czekoladowymi
- karobowa tapioka z owocami
- zielone smoothie
- cupcaksy "pinacolada"
Data:12.04.
Godzina: 14:00-17:30
Cena: 100 zł/os.
Zapisy: biuro@zakrzowska29.pl

sobota, 28 marca 2015

Wegańska baba drożdżowa pomarańczowa-rozmarynowa.


Przepis na  pyszną babkę, w której znajdziecie rozmaryn, pomarańczę, żurawinę i płatki migdałowe
na mojej nowej stornie, kontynuacji moich poczynań tutaj. 



środa, 11 marca 2015

Idealnie chrupiące wegańskie gofry.



Kto nie lubi gofrów ręka w górę... Tak myślałam. Gofry są dobre na wszystko i na każdy niemal posiłek, bo na obiad czy kolację możemy zjeść je w wersji wytrawnej. 
Ja najbardziej lubię taką klasyczną - na słodko. Na śniadanie lub kolację. Idealnie! <3 nbsp="" p="">

Przepis znajdziecie pod nowym adresem bloga - HELLO MORNING - www.hello-morning.org

Polecam! 

poniedziałek, 9 marca 2015

Pyszne wegańskie pulpety. Z tempehu i nerkowców.


Tytułowe pulpety są tak pyszne, a przy tym wartościowe i urocze, że żal ich nie przygotować? Chcecie przepis na najpyszniejsze wegańskie pulpety? Idealne z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti? 
Zapraszam pod nowy adres mojego bloga Hello Morning! Przepis już tam jest! 



niedziela, 1 marca 2015

Warsztaty kuchni roślinnej we Wrocławiu. Temat wiodący „Wegańska Wielkanoc”.


Wszystkich z Was, którzy chcieliby nauczyć się czegoś więcej na temat kuchni wegańskiej, dowiedzieć się, jak ja to robię, spotkać się z innymi pasjonatami smacznego roślinnego jedzenia i otrzymać trochę cennych rad, jak przygotować wegańską Wielkanoc, zapraszam 15.03.2015 do Wrocławia, gdzie poprowadzę warsztaty gotowania.
W menu znajdziecie m.in.:
- wytrawne cupcaki, jak z bajki
– pasta „bezjajeczna”
– aromatyczny pasztet z zielonej soczewicy z sosem chrzanowo-żurawinowym
– majonez roślinny
– sałatka z pieczonych warzyw
Słodkie:
– wegański sernik na zimno
– surowy mazurek
– babka drożdżowa/ babeczki drożdżowe z pomarańczą i rozmarynem
Wszystkie najważniejsze informacje, regulamin warsztatów i zapisy kierujcie na maila:
biuro@zakrzowska29.pl
Czas: 15.03.2015
Miejsce: Zakrzowska 29, Wrocław
Godzina: 14:30 – 18:00
Koszt 100 zł/osoba