poniedziałek, 17 listopada 2014

Wegański sos Alfredo.

Nie spotkałam się z sosem Alfredo w czasach, kiedy nie byłam weganką, więc smak oryginału jest mi zupełnie obcy. Stąd też nie siliłam się na wymyślenie własnej wersji i skorzystałam z receptury z pięknego hiszpańskiego bloga Minimal Eats. Nie wiedziałabym zwyczajnie do jakiego smaku mam dążyć.


Oryginał jest śmietanowo-maślano-parmezanowym sosem, czyli daleko mu do weganizmu. Jak wiadomo potrzeba matką wynalazku, więc zastąpienie nabiału dużo zdrowszymi roślinnymi składnikami okazało się nie takie znowu trudne. 
Sos jest pyszny i świetnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem. Bardzo pasuje do niego smażone w głębokim oleju tofu, brokuły gotowane na parze, grillowana cukinia i świeże surówki i sałatki. Ma jeszcze jedną ważną zaletę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a jako osoba dość poważnie zajęta wieloma sprawami , pracą i moimi zainteresowaniami pozazawodowymi, cenię takie dania po stokroć  Owszem płatki drożdżowe nie są może łatwo dostępne, ale kiedy już je nabędziemy czy to w sklepie stacjonarnym czy też internetowym to na pewno nie pożałujemy wyboru. Po pierwsze używa się ich troszeczkę, więc wystarczą na jakiś czas, po drugie nasze dania staną się jeszcze ciekawsze i odnajdziemy nowe smaki, czyniąc naszą roślinną kuchnię najlepszą na świecie. 
Płatki drożdżowe mają również wiele walorów odżywczych, o których warto pamiętać, kiedy po nie sięgamy. Nie służą więc tylko poprawieniu smaku i konsystencji naszych potraw, ale też wzbogacają je w składniki minerale, aminokwasy  i witaminy. 





Składniki: 
  • ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1 szklanka posiekanego kalafiora ( ok.100 g)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego o delikatnym smaku ( owsiane, ryżowe, migdałowe - ja użyłam owsiano-migdałowego)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • 1/2 łyżki soku z cytryny 
  • 120 g makaronu pełnoziarnistego - najlepiej spaghetti 
Podsmaż posiekany czosnek w rondelku z rozgrzaną oliwą przez 3-4 minuty, aby stał się złoty, ale nie spal, bo stanie się gorzki i zepsuje smak. Wlej mleko roślinne, doprowadź do wrzenia. Wsyp kalafior, sól i pieprz i gotuj przez około 7 minut. Zdejmij z ognia, dodaj płatki drożdżowe i sok z cytryny. Zmiksuj przy pomocy blendera na gładki sos. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp suszonym oregano. Podawaj zw świeżymi warzywami, sałatką czy surówką.



Smacznego. 

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, a zjadłabym taka wersje twoja

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafior, nie spodziewałabym się! Zapisuję do wypróbowania ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już kiedyś podobny przepis i jest to zdecydowanie pyszna opcja! Dzięki za przypomnienie o tym. *_*

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. No i niezły patent na to, żeby moje dziecko zjadło troche przemyconych warzyw :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie pogardziłabym dziś tak smacznym obiadem :) świetny pomysł na sos!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przygotowałam dzisiaj na obiad! Posypałam rukolą, bazylią i suszonymi pomidorami, pycha :). Dzięki za przepis- szybkie i smaczne zawsze w cenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybitnie pyszne! Na pewno jeszcze powtórzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na obiadek dziś zrobiłam;bardzo mi smakował:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam, wyszło pyszne danie. Podsmażany czosnek z kalafiorem i sokiem z cytryny to zacna kombinacja.

    OdpowiedzUsuń