czwartek, 14 sierpnia 2014

Sałatka z arbuza z wegańskim serem ricotta z malinowym sosem vinaigrette .


O tym, że buraki i maliny to doskonałe combo wiem już dawno. Wiem, bo udowodniła to moja Mama wprowadzając do rodzinnego wigilijnego menu całkiem nową zupę - buraczano-malinowy krem z tymiankiem. W mojej sałatce pojawią się również maliny i buraki, jednak te pierwsze w formie sosu winegret, na który przepis podawałam niedawno na blogu - o tu dokładnie. Oprócz tego jest jeszcze arbuz i wiele, wiele innych. 
Sałatka wymaga wcześniejszego przygotowania i nie zrobimy jej ot tak, spontanicznie, ale naprawdę warto się wysilić. Po pierwsze należy upiec buraki i dobrze jest to zrobić wieczorem, dzień zanim zabierzemy się za serwowanie sałatki. Można je też ugotować, ale moim zdaniem pieczone są o niebo lepsze. Po drugie trzeba przygotować wegańską ricottę i sos, ale t dwa składniki można z kolei ogarnąć gdzieś pomiędzy krojeniem arbuza, a siekaniem cebuli. Fajne w całości komponuje się arbuz. Jest soczysty, łagodzi lekko ostry smak sosu i rukoli. Polecam!


Sałatka smakuje świetnie i jest syta. Taki spory talerz spokojnie zapełni nam brzuchy na kilka ładnych godzin. Doskonale nadaje się więc na obiad, przegryzana pieczywem czy paluszkami chlebowymi. Może też odegrać główną rolę na kolacji z przyjaciółmi. Na romantycznej kolacji może niekoniecznie, ale jeżeli o romantyczne kolacje chodzi to odradzam wszelkiego rodzaju sałaki z sosami, sałata przyklei Wam się do zębów, a sos będzie ściekał po brodzie to to nie będzie sexy... ;) Może kiedyś wrzucę jakieś przepisy, które nadadzą się idealnie na posiłek we dwoje? Może, może... ;) Nie mam za to wątpliwości, że podczas romantycznej kolacji można by zaserwować spaghetti z "Zakochanego Kundla", a akurat przepis na to danie znajdziecie na blogu. Owszem i tu istnieje nie małe ryzyko upaprania się sosem, ale to byłoby może nawet wskazane, bo wówczas kolacja mogłaby się skończyć tak:


Żeby się za bardzo nie afiszować życiem mym osobistym wrzucam tu zdjęcie celebryty, opatrzone odpowiednim komentarzem, a nie jakiegoś przystojnego kolegi ;)
O.K., ale wrócimy do sałatki....


Podane na sałatkę proporcje są na większą ilość, ale założyłam, że jak już się pofatygujemy, aby ją robić to przy okazji jakiejś większej imprezy. Jeżeli nie, to pamiętacie, aby zmodyfikować ilość składników odpowiednio do liczby jedzących.



Składniki na 4 duże porcje lub 8 mniejszych:
  • 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę 1,5/1,5 cm
  • 3 średniej wielkości buraki, upieczone i pokrojone w podobną kostkę, jak arbuz ( ja piekę buraki owinięte w folie aluminiową w temp. 200 st. C przez około godzinę, sprawdzam nożem, czy są miękkie. Często też używam termoobiegu) 
  • 350 g żółtych pomidorów koktajlowych, pokrojonych na pół ( żółte dlatego, że urozmaicają kolorystycznie, ale mogą być każde inne 
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • paczka rukoli
  •  wegańska ricotta - około 8 łyżek 
  • sos - malinowy vinaigrette 
Przygotowujemy 4  talerza, a na których rozkładamy po równo: 
- rukolę ( zostawiając trochę listków na ozdoby na wierzch) 
- arbuza i buraki
- cebulę
- pomidory 
- na koniec kilka pozostałych listków rukoli
- około 2 łyżki ricotty na każdy talerz 
- całość polewamy równomiernie sosem wg uznania, nie za dużo, żeby warzywa nie pływały w sosie, ale też nie za mało, żeby był wyczuwalny. Według własnych preferencji. Ja użyłam mniej więcej 2-3 łyżki na talerz.


Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!  

4 komentarze:

  1. świetna sałatka! od razu zaciekawiła mnie wegańska ricotta, chciałabym spróbować :) pewnie wszystko idealnie się komponuje i pozostawia przyjemne uczucie po zjedzeniu tak smacznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegańska ricotta? Będę musiała wypróbować ;) Od niedawna praktykuję wegańskie jedzenie i kompletnie brakuje mi powoli pomysłów na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ona wygląda jak milion dolarów , sałatka oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie! Proszę mi tu nie pokazywać takich zdjęć! Dostałam ślinotoku, drgawek i gorączki!
    I co najgorsze...zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń