czwartek, 26 czerwca 2014

Tempeh z groszkiem cukrowym i mlekiem kokosowym

Z azjatyckich smaków moim faworytem jest kuchnia indyjska, na drugim miejscu plasuje się tajska, z kolei najmniej przepadam za chińską, choć możecie znaleźć na moim blogu przepis na tofu z rzodkiewką i innymi warzywami po chińsku, ale już w tamtym poście wspominam uczciwie, że kuchnia chińska to nie moja bajka i się w niej nie odnajduję.  To danie pojawiło się na zasadzie "co ja mam z lodówce i co by z tego zrobić?" i wyszło pyszne. Choć w sumie coś co ma w sobie tempeh, mleko kokosowe i limonkę nie może wyjść inaczej. W dodatku jest to potrawa dla wszystkich, którzy cenią sobie wysokobiałkowe posiłki, bo mamy tu groszek, soję w postaci tempehu, orzechy ziemne, które też są przecież strączkami, a gdy podamy danie z makaronem sojowym to jeszcze bardziej wzbogacimy je w białko. 



Składniki:
  • 250 g groszku cukrowego
  • 200 g naturalnego tempehu, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża lub trzy mniejsze, młode marchewki, obrane i posiekane w cienkie plasterki 
  • szalotka, cebula wraz ze szczypiorkiem, posiekana, jeśli jest bardzo mała dodać dwie
  • 120 g posiekanych orzechów ziemnych
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 płaska łyżeczka płatków chilli 
  • sok z 1 limonki 
Groszek i cienko pokrojoną marchewkę zalać gorącą wodą i blanszować przez 3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. Do rondla wlać mleczko kokosowe, zagotować dodać tempeh, szalotkę, sos sojowy, płatki chili. Gotować przez 2-3 minuty, po czym wsypać cukier, orzechy, wlać sok z limonki. Wymieszać. Na koniec dodać groszek i marchewkę i po minucie wyłączyć gaz spod rondla. Podawać z makaronem z fasoli mung. 


Smaczne-GO! :) 

I trochę muzyki na koniec. 


2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na tempeh! jeszcze nie miałam okazji go wypróbować, ale jeśli tylko nadarzy się taka możliwość to chętnie właśnie tak go przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń