niedziela, 22 czerwca 2014

Chałwowe lody z banana i tahini.


Lody to jedne z tych słodyczy tudzież deserów, których przygotowania podejmuję się bardzo rzadko, a zdecydowanie wiodą prym, jeżeli chodzi o moje ulubione przysmaki. Myślę, że to też byłyby jedyne słodycze, które tolerowałabym u swojego potencjalnego potomstwa i wtedy pewnie stałby się jedynymi słodkimi rzeczami, które przygotowywałabym w domu. Kiedyś wegańską opcją, jaką można było znaleźć w sklepowych lodówkach były sorbety i tylko sorbety, jeżeli w ogóle, bo oczywiście nie w każdym sklepie takowe mieli, nie zawsze sorbety były koszerne, bo tu i ówdzie mleko się wkradało i sorbet tracił swoją "sorbetowość". Obecnie coraz częściej można natrafić na sojowe i ryżowe lody. Jak grzyby po deszczu wyrastają lodziarnie, które serwują co najmniej przepyszne sorbety, ale też fajne lody o różnych ciekawych smakach na bazie produktów roślinnych. Nie zawsze jednak są one pod ręką, nie każdy mieszka w dużym mieście, dlatego receptura na domowe lody pozostanie jeszcze na długo w cenie. 
Ostatnio skusiłam się na przepis z bananów i tahini ze strony puszka.pl , a przekonał mnie tytuł " wegańskie lody o smaku chałwy". Do podstawowej receptury dodałam świeżo wyciśniętego soku z cytryny, bo zdecydowanie zbyt słodki wydał mi się powstały krem, a jednak lubię, gdy lody mają w sobie coś orzeźwiającego. 



Składniki:
  • 3 dojrzałe banany 
  • 1 szklanka pasty tahini 
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera i przełożyć do pojemniczków na lody. Włożyć do zamrażarki. Gotowe będą po kilku godzinach, w zależności od tego, jak mocno mrozi Wasza zamrażarka. U mnie trwało to około 4-6 h. 
Gotowe i smacznego! 







7 komentarzy:

  1. Pycha, niedawno robiłam podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, też robiłem jakiś czas temu z bananów i tahini - pyszne były. W końcu wegańskie, to pyszne przecież ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, chałwowe... Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robię lody truskawkowe, ale następnym razem zrobię te, muszą być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności :) zjadłabym od razu kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne! Trochę przeraża mnie ich kaloryczność, ale chyba nie trzeba zjeść wszystkich od razu. Chyba :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja zrobilam na razie tylko raz weganskie lody - banan z maslem orzechowym, połączenie dla mnei idealne. ale teraz wroniecka tak blisko...

    OdpowiedzUsuń