poniedziałek, 5 maja 2014

Tarta kokosowo-batatowa,czyli słodkie ziemniaki na afrykańską modłę. Zaproszenie do Słodkiej MiXtury.

Od ponad dwóch i pół roku działam w nieformalnej grupie o profilu kulinarnym Vegan Hooligan Crew. Nasze działania sprowadzają się głównie do gotowania i w największej mierze skupiają się na cyklicznie organizowanych w Meskalinie Vegan Lunchach. Nie jest to jednak takie zwykłe gotowanie, bo dla osób współtworzących VHC jest to raczej rodzaj sztuki przy pomocy której promujemy wegański styl życia, dajemy możliwość zjedzenia wegańskiego obiadu z zupą i deserem włącznie za przystępną cenę, tworzymy coś oddolnie bez sponsorów, w  duchu D.I.Y., ale jednak działamy w przestrzeni publicznej, otwartej na każdego i dla każdego. Jesteśmy grupą non-profitową, a dochód z naszych imprez przeznaczamy głównie na działania proanimalistyczne, inne cele charytatywne oraz na rozwinięcie naszej kulinarnej "infrastruktury", kompletując niezbędny nam sprzęt. 

Jakiś czas temu zapraszałam Was na Słodką Zemstę oraz relacjonowałam Wam, jak udało się nam nasze małe cukiernicze przedsięwzięcie. Wówczas okazało się strzałem w dziesiątkę i w dodatku dało nam możliwość rozwoju, wykazania się umiejętnościami, na które podczas lunchu nie ma miejsca, ale przede wszystkim okazało się najlepszym benefitem dla Otwartych Klatek, który udało nam się zorganizować. W ogóle, od początku naszego istnienia nie miała miejsca tak udana akcja. 

Zapraszam w imieniu nie tylko w swoim, ale całego Vegan Hooligan Crew miXtury vege cafe oraz Muffinfaktura, na drugą edycję weekendowej cukiernio-kawiarni na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Sprawa wygląda tak, że MY pieczemy, gotujemy, mieszamy, zdobimy. Jednym słowem zapewniamy słodycze od deserków, przez ciasta, muffiny i cupcakes'y, po ciastka i batoniki. Pojawią się oczywiście opcje bezglutenowe. 
MiXtura niezmiennie oferuje swoje menu, w tym pyszne kawy, herbaty i inne napoje pasujące do ciast. 

WY wpadacie 11.05. do miXtury, kupujecie ciacho, które jecie na miejscu, bierzecie ze sobą na spacer, do domu, wręczacie w prezencie komuś fajnemu, a dochód ze sprzedaży słodkości przeznaczmy w całości dla Otwarte Klatki

Obiecujemy, że będziemy pysznie. Znajdzie się, coś dla tradycjonalistów, ale na pewno zadowolimy podniebienia tych, którzy cenią w kuchni oryginalność i innowację. 

Najpewniej pojawi się stoisko Otwartych Klatek, na którym spotkacie ludzi zaangażowanych w działanie Stowarzyszenia, będziecie mogli dowiedzieć się czegoś więcej na temat kampanii prowadzonych przez O.K. oraz nabyć fajne stowarzyszeniowe gadżety, takie jak koszulki i torby, a swoim zakupem wesprzeć aktywistów. 


Dodatkowo podczas naszego eventu pojawi się ekipa VEGANISE i pojawi się okazja, aby wreszcie móc nabyć koszulki i bluzy z wegańskim przesłaniem. Dla wszystkich, szukających czegoś oryginalnego, wegańskiego. Ładnego.
Żeby Wam trochę przybliżyć markę wrzucam filmik promocyjny:




Zapisy na wydarzenia, jak zawsze na FACEBOOK'u.

Zapraszamy! Do zobaczenia i GO VEGAN!

*****
Skoro zapraszam na Słodką MiXturę, podzielę się z Wami przepisem na bardzo ciekawe ciasto, które podobno sięga swoimi korzeniami do AFRYKI...
Ile to ciasto ma tak naprawdę wspólnego z Afryką Wschodnią trudno rzec. Przepis jest modyfikacją przepisu z "A vegan taste of East Africa". Powiedzmy, że luźno trzymałam się przepisu, ale musiałam dostosować go do warunków panujących w kuchni, czyli dostępności składników. ;) Całkiem udana ta moja próba, dlatego dzielę się przepisem. Tarta jest bardzo syta i ja jeszcze przez długie godziny po zjedzeniu czułam się najedzona. 
Myślę, że jest to dość niespotykany deser w naszej szerokości geograficznej i doskonale nada się na imprezę podczas której chcemy, aby nasz wypiek zachwycił i oryginalnością, i świetnym smakiem. 




Składniki na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki napoju sojowego
  • 1/3 szklanki oleju 
Wrzucamy składniki do miski i ugniatamy z nich jednolite ciasto. Foremkę do tarty smarujemy olejem. Ciasto wałkujemy, wykładamy do formy na tartę, dopasowujemy i ścinamy nadmiar ciasta przy krawędziach. Wkładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasolę. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. 

Składniki na farsz:
  •  ok. 430 g słodki ziemniak, batat ( po obraniu ok.330 g), ugotowany np. na parze
  • szklanka gęstego mleka kokosowego 
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub miksu cynamonu i imbiru 
  • łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 4 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Składniki, za wyjątkiem wiórków, umieścić w misce lub kielichu blendera. Zmiksować na gładką masę. Wyciągnięty po 10 minutach pieczenia spód tarty, pozbawiony papieru do pieczenia i fasoli, włożyć masą "ziemniaczaną", wygładzić i wysypać wiórkami kokosowymi. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut. 

Podawać z bitą śmietanką z mleka kokosowego i świeżymi, suszonymi bądź mrożonymi owocami. 

SMACZNEGO. 

 

I znowu Afryka w muzyce, wprawdzie nie wschodnia, a RPA, ale przymykamy oko i słuchamy. ;)


4 komentarze:

  1. Od dawna kuszą mnie bataty w cieście, muszę się kiedyś w sobie zebrać ;)
    Twoja tarta wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A na jakiej innej mące mogę spróbować? Sezamowa, z ciecierzycy? Staram się unikać glutenu..

    OdpowiedzUsuń
  3. zaskakujące i bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń