piątek, 30 maja 2014

Deser z ryżowego ptasiego mleczka i kremu z awokado i nerkowców z truskawkami


Na wstępie chciałam zachęcić Was bardzo serdecznie do polubienia mojej strony na Facebook'u, ponieważ zdecydowałam założyć się nowy fanpage, którego nazwa pokrywa się z tytułem bloga. Z powodu różnych zawirowań przez pewien czas można mnie było znaleźć pod innym adresem. Teraz jestem tylko tutaj, na blogu oraz pod tym adresem. Na stornie facebook'owej regularnie aktualizuję każdy blogowy wpis, przypominam stare oraz wrzucam różne różności, które nie zmieściły się tutaj. :)
Klikajcie, polubicie, sprawcie mi tę przyjemność i dziękuję pięknie z góry.

Deser powstał w wyniku moich kulinarnych niepowodzeń. Chciałam upiec dla moich rodziców brownies bananowe z kremem z awokado, ale z przyczyn zupełnie dla mnie niezrozumiałych ciasto nie wyszło. 
Trzeba było wymyślić na szybko coś innego, ale nie wchodziło w grę pieczenie kolejnego ciasta, bo nie było na to czasu. Miałam już przygotowany krem z awokado, więc przyszedł mi do głowy deser. Tylko musiałam go jakoś wzbogacić. Tutaj na ratunek pojawiła się Wegan Nerd. Wykorzystałam przepis na ptasie mleczko, znalezione na tymże blogu, dodałam wszechobecne i niezbędne teraz truskawki, a całość zwieńczył krem z awokado i nerkowców.  

Żeby było ładnie i elegancko, w końcu deser robiony był na rodziców, podałam go w lampkach do wina. Wyglądał zjawiskowo, a do tego smak... A co najważniejsze? Jest prosty w przygotowaniu, a to ceni sobie chyba każdy, kto ma na głowie sporo spraw, jak ja.

Ja z podanych proporcji zrobiłam 6 porcji, ale można zrobić 4 większe. :) 

Składniki na warstwę "ptasiego mleczka": 
  • 1/2 litra śmietanki ryżowej ( 1 kubek płatków ryżowych  i 1/2 l mleka roślinnego)
  • opakowanie wegańskiej galaretki ( ja użyłam firmy Delecta) 
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • skórka starta z cytryny
Przygotuj śmietanę ryżową. Przesyp płatki ryżowe do mleka roślinnego i podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy zacznę się gotować wyłącz i odstaw w zimne miejsce. Zimną masę zmiksuj na gładko. Galaretkę rozpuść w 1 kubku (250ml) wrzątku. Również zostaw do ostudzenia. Galaretka powinna być chłodna i powoli tężeć.Kiedy  dwie masy galaretka i śmietana będą zimne przełóż je do miski. Ubij mikserem, zmieszaj tak by powstały bąbelki. Podczas miksowania dodaj skórkę z cytryny startą na tarce.

Powstałą masę przełóż do 4-6 lampek do wina. Schłodź w lodówce. 



Składniki na krem z awokado i nerkowców 
  • 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie, odsączonych
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1 lub 1/2 cytryny, w zależności, jak bardzo kwaśny ma być krem
  • 3-6 łyżek syropu z agawy, zależnie od tego, jak słodki krem chcecie uzyskać, lepiej dodać mniej i dosłodzić w miarę potrzeby, niż przesłodzić na wstępie ( oczywiście można użyć każdego dowolnego słodu, cukru pudru - pełna dowolność ;)) 
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, aby uzyskać możliwie gładką masę. Chodzimy w lodówce

Przygotowanie deseru:
 truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki
♥ owoce układamy na warstwie "ptasiego mleczka" 
♥ przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy krem z awokado i nerkowców 
♥ zdobimy truskawką, miętą i czym tam jeszcze chcemy


Najedzeni? Przesłodzeni? Napojeni kawą? 
Gotowi do tańca? 

What you want
Baby, I got
What you need
Do you know I got it?




9 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Teraz już sobie przypomniałam po co miałam kupić płatki ryżowe. Właśnie ze względu na przepis, który widziałam na Wegan Nerd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być przepyszne :) zwłaszcza, że biorę w ciemno każdy deser z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  3. A co to sa platki ryzowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płątki ryżowe? http://www.konpack.pl/assets/images/produkty/platki/2b.jpg

      I BŁAGAM podpisywać się chociaż literką. Ja potem nie wiem czy to ten sam anonim, czy ktoś inny...

      Usuń
    2. Dzieki za odpowiedz :) i sorry za brak podpisu :/

      Usuń
  4. kleik ryzowy moze być ? Już zrobiłam zresztą ale zobaczymy jutro ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, ale czekam na relację ;) Za to zamiast galaretki można użyć agaru,to już sprawdzałam, natomiast wtedy trzeba bardziej posłodzić. Ja dodałam też z agarem musu zrobionego z truskawek, więc ptasie mleczko było truskawkowe.

      Aha! I podpisujemy się! :)

      Usuń