poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sos pieczarkowy w tempehem i "śmietanką" słonecznikową.

Jeżeli przechodząc na weganizm myśleliście, że będziecie już do końca życia jeść tylko ryż z warzywami to przepis na dzisiejsze danie jest właśnie dla Was. Otóż mamy ryż. A nawet ryż z sosem. Jednak zdecydowanie innym, niż warzywny. 
Taki obiad wbrew pozorom nie jest pracochłonny i czasochłonny, o ile nie zapomnimy wcześniej zamoczyć ziaren słonecznika w wodzie. Jest lekki i zdrowy. Przypadnie do gustu tradycjonalistom i fanom sosów śmietanowych, ale również tym, którzy wciąż szukają nowych smaków, nowych produktów i ciekawych kulinarnych rozwiązań. 
Poza tempehem, nie ma tu niczego wyszukanego. A tempeh robi się coraz bardziej popularny, coraz łatwiej dostępny i przyznaję się, że ja jestem jego psychofanką... :) Trochę.


Składniki:
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika, namoczonych w szklance wody przez 5-6 godz.
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 3 łyżeczki oleju
  • 200 g tempehu, pokrojonego w 1/2 cm kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych 1/2 cm plasterki 
  • 1 biała cebula, posiekana w kostkę 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki warzywnego bulionu
  • 1 szklanka "śmietanki" słonecznikowej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego białego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania 
Zaczynamy od przygotowanie śmietanki słonecznikowej. Do kielicha blendera wsypujemy odsączone ziarna słonecznika i przepłukane, wlewamy 1/2 szklanki wody i miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy pozostałą wodę i cukier. Miksujemy blenderem do czasu otrzymania sosu o kremowej konsystencji. 

Następnie zabieramy się za sos. Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki oleju. Wsyp pieczarki i tempeh. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodaj sól i smaż kolejne 5 minut, aż tempeh zacznie brązowieć. Przełóż tempeh i pieczarki na talerz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, wsyp posiekaną cebulkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj pieczarki w tempehem, bulion, ocet i szklankę "śmietanki" ze słonecznika. 
Gotuj około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Jeżeli wydaje się być za gęsty dodaj jeszcze trochę pozostałej "śmietanki" słonecznikowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w ryżem lub ulubioną kaszą. Posyp natką pietruszki. 





"We met one day when I thought I was an alien
I told you to get a costume and dance with me like an alien
You told me that you were not quite a good dancer

I told you that I think it doesn’t matter
We would just look dumber than we think we were
Then you looked at me as if I was a freak

But you said you like freaky people
So I thought you might like me a little bit
We met one day when I thought I was an alien

I told you to get a costume and dance with me like an alien
And you did
And you did"




2 komentarze:

  1. To rodzaj takie potrawki (uwielbiam te słowo od czasu jak w ,,Mikołajkach " je czytałam odnośnie kuchni wakacyjnej)

    OdpowiedzUsuń
  2. I w takich momentach żałuję,że nie mam słonecznika pod ręką ;D

    OdpowiedzUsuń