piątek, 28 września 2012

Ciasto francuskie z bananami w karmelu

Zgodnie z zapowiedzią na tym blogu nie znajdziecie niczego skomplikowanego. Tutaj wszystko będzie proste. Poniższe ciasto jest banalne. I bardzo bananowe. Idealne wręcz, gdy niespodziewanie zadzwoni telefon i w słuchawce usłyszycie bliski Wam glos zapowiadający przyjście jednej w Waszych Ulubionych Osób. 
Raczej staram się nie jadać bananów i dążę do zminimalizowania egzotycznych owoców w mojej diecie do niezbędnego minimum - po prostu bardziej ekologicznie jest jeść lokalne warzywa i owoce, tym bardziej, ze w naszej strefie klimatycznej mamy cale bogactwo wspaniałych warzyw i owocow.  Od czasu do czasu i mnie się jednak zdarza z jakiejś przyczyny zjeść banany. Tak samo, jak mango, awokado, cytrusy... Zwłaszcza bez tych dwóch ostatnich byłoby mi trochę smutno... Jeśli nie chcecie użyć bananów to z powodzeniem możecie zastąpić je jabłuszkami pokrojonymi w cienkie paski...
Wiem, ze margaryna nie jest zdrowa, ale powiedzmy sobie, ze jak ktoś sięga po ciasto francuskie to chyba nie ma obsesji zdrowego jedzenia...


Ja to ciasto robiłam jeszcze zanim okazało się, ze będę musiała na jakiś czas zrezygnować z jedzenia cukrów prostych. Pewnie piec będę, ale tylko dla innych, bo ja sama ich jeść nie mogę. Ale sie nie przejmuje, bo od dawna chciałam zrezygnować z jedzenia słodyczy, ale brakowało mi motywacji. Teraz ja mam i koniec końców na pewno wyjdzie mi to na zdrowie;) 

Nie mniej jednak podzielę się z Wami tym prostym przepisem, bo myślę, ze i mi zdarzy się do niego sięgnąć, aby przygotować coś słodkiego dla kogoś bliskiego.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 g wegańskiej margaryny ( dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu  
  • 2-3 średniej wielkości banany
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C ( 200 z termoobiegiem!). Umieść ciasto ciasto w wysmarowanej olejem foremce lub na papierze do pieczenia ( ja zawsze używam tego, w który owinięte  jest ciasto francuskie). Możesz zagiąć boki, jeżeli ciasto się nie zmieści. Cala powierzchnie ciasta nakłuj widelcem. Nakryj ciasto koleją foremka do ciasta, aby nie rosło i piecz przez10 minut.
W międzyczasie umieść margarynę, cukier i cynamon w rondelku, umieść na małym ogniu i gotuj, az uzyskasz gęsta, gładką masę. Trwa to chwilkę. Banany pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z powstałym karmelem. Ciasto wyjmij z piekarnika, ściągnij foremkę z góry i zamiast niej wierz ciasta wyłóż bananami w karmelu. Piecz je przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe do krojenia po 20 minutach! 
Moza zaserwować je z wegańskimi lodami waniliowymi lub czekoladowymi, vgn jogurtem waniliowym lub  "bita śmietanką" z mleka kokosowego z puszki. 
Smacznego! :)


do francuskiego ciasta, francuski soundtrack:



2 komentarze:

  1. Ech, czyżby candida? Ja o zrezygnowaniu z cukru po prpstu marzę, ale dalej tkwię w uzależnieniu. Na razie ograniczyłam wypieki, a cukier zastapilam ksylitolem, zawsze coś. Życzę ci powodzenia z całego serca!!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. something like that. Dzięki i również pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń