sobota, 19 maja 2012

Migdałowy twarożek ze świeżymi ziołami.



"A czym smarujesz kanapki? ", "Z czym jesz bułkę?" - to jedne z częstszych pytań o moje jedzenie, jakie padają, kiedy wyciągam kanapkę w szkole. Nie dziwię się  temu, bo w końcu chyba nikt nie uwierzy, że jadam w kółko gotowe pasty i pasztety ze sklepu, a to co kryje w sobie przekąska zatwardziałej weganki jest dla wielu osób interesujące. Gotowe pasty są dosyć drogie, a poza tym byłoby to nudne jeść je częściej niż raz jakiś czas, bo w większości przypadków smakują bardzo podobnie do siebie. Poza tym, kiedy przygotuję pasty samodzielnie łatwiej mi ogarnąć ich skład. Kontroluję ilość soli i jakość użytych składników. 
Migdałowy twarożek to bardzo dobra opcja na kanapki, ponieważ orzechy te zawierają wapń i sporo białka, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E i B2. Poza tym znajdziecie w nich magnez, potas i fosfor. Warto więc po nie sięgać. Płatki drożdżowe nieaktywne są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B oraz substancje mineralne, takie jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Pomijając wartości odżywcze, taki twarożek jest po prostu smakowitą propozycją na śniadanko czy przekąskę w ciągu dnia. Razem ze świeżym pomidorem lub rzodkiewką, na pełnoziarnistym chlebie. Smak migdałów jest wyczuwalny dużo bardziej niż np. nerkowców w "serku" z tychże orzechów, ale każdemu, kto jak ja z migdałami jest za pan brat nie będzie to zupełnie przeszkadzać.  




Może i Wy się skusicie? 

Składniki:

  • 100 g migdałów bez skórki, namoczonych przez noc
  • 100 ml wody
  • 30 ml oleju dobrej jakości
  • 1/2 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 kopiasta łyżeczka płatków drożdżowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • garść liści bazylii
Migdały odsącz, wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na w miarę gładką masę. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco "stężał". Gotowe! Uwielbiam takie przepisy, bo prawie nic nie trzeba robić! :) 


I znowu na soundtrack wskakuje IDA ! Z dedykacją dla wszystkich dziewcząt, które ... jedzą śniadania oczywiście... :P 


I eat boys like you for breakfast 
Where´s my salt ´n pepa now?
Oregano, basil and thyme and my Tapatio 
I eat boys like you for breakfast 


6 komentarzy:

  1. Świetny! Kiedyś mi wpadło by zmiksować tofu z mlekiem kokosowym i taki twarożek - pastę zrobić. Nie zrealizowałam jeszcze, ale już wiem, co pierwsze będzie:P Twój twarożek! Genialny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna piosenka:) Dzięki za cynk!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe - choc jestem miesozerna, chetnie wyprobuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z braku tymianku i bazylli zrobiłam z koperkiem i natką pietruszki - pyszne!:)

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wybacz ignorancję: co to są płatki drożdżowe? Gdzie je kupić?
    Bardzo inspirujący blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Płatki drożdżowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością :)

    Dzięki za komplement. Bo to o to chodzi - aby inspirować! :)

    OdpowiedzUsuń