Myślałam sobie ostatnio o samotności i o tym, jak bardzo ją lubię, a jednocześnie się jej boję... Z samotności ludzie robią różne, czasami bardzo głupie rzeczy, wybaczają ludziom, którzy na to nie zasługują, spotykają się z osobami, którym nie powinni poświecić 5 minut, szukają kontaktu z kimś, o kim dawno powinni zapomnieć...hmm... Może myślicie: "o czym ona znowu bredzi?", a może wiecie doskonale, o czym mówię, bo tego doświadczacie...
My, jako ludzie mamy tendencje do wiecznego niezadowolenia. A może czas zaufać, że wszystko jest dokładnie tak, jak powinno być? Tak chyba będzie prościej...
Cokolwiek się nie dzieje, najważniejsze jest, aby pozostać sobą, ufać sobie, słuchać siebie, a reszta? Reszta jest bez znaczenia... Sam wiesz, co jest do Ciebie najlepsze. Ja wiem.
Jestem maniaczką kuchni włoskiej, a risotto to jedno z moich ukochanych dań. Przede wszystkim dzięki temu, że robi się je błyskawicznie, składniki łatwo dostosować do pory roku i zawsze budzi dobre skojarzenia... Amore mio!
People tend to moan about everything. Maybe it's time to start to believe that everything is just right. This would make our lives much easier, I guess.
Whatever happens, we should stay ourselves, trust ourselves and listen to our hearts and our minds. There are the most important things in our life, the rest doesn't metter . You know best what is good for you! I know what is good for me...
I'm a huge fan of Italian cuisine and risotto is one of my favourite dishes. It's easy, quick, and you can add to it whatever you like. You can create load of different versions. This one is delicious! You should try it!

Składniki // To serve 2, you'll need:
- szklanka ryżu arborio // 1 cup arborio rice
- 1 duża czerwona papryka // 1 big red pepper
- 400 g żółtej fasolki szpagowej // 400 g yellow runner beans
- 2 szklanki bulionu warzywnego // 2 cups of vegan stock
- 1/2 szklnaki białego wina // 1/2 cup of white wine
- 1/2 białej cebuli // 1/2 medium white onion
- 1 ząbek czosnku // 1 clove of garlic
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek // 3-4 tbsp olive oil
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C i piecz w nim całą paprykę do czasu, aż stanie się czarna lub prawie czarna. Ostudź, obierz i pokrój w paseczki.
Fasolkę obierz i pokrój w 2-3 cm kawałki. Ugotuj do miękkości na parze.
Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Przygotować rondel z pokrywką. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, czosnek i ryż, smażyć do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty. Wlać wino i poczekać aż się wchłonie. Następnie dodać dwie szklanki bulionu, przykryć rondel i gotować ryż do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Warzywa wymieszać z ryżem. Posypać szczyptą płatków drożdżowych, na górze położyć garść rukoli.
Gotowe Smacznego!
Preheat the oven to 180 C. Bake the pepper until it turns black or almost black. Then cool it, peel and slice into 2 cm pieces.
Peel the runner ( french) beans, cut them into 2-3 cm pieces and steam for about 15-20 minutes.
Chop the onion and squash the garlic. Heat the 3-4 tablespoon olive oil in a saucepan. Add the onion, garlic and rice and fry for a while. Slowly pour in the wine and stir until it is all absorbed. Then pour 2 cups vegan stock and simmer until it's all absorbed, too. It takes about 15 minutes. :)
When rice is ready, add pepper and beans and stir all ingredients very slowly. Put risotto on plates, add a handful of ruccola and eat straight away! BON APPETIT! :*

Song of this Autumn ( it shows what I'm feeling recently) --> here
Song of this Autumn ( it shows what I'm feeling recently) --> here