"W człowieku tkwi nieodparta potrzeba bycia akceptowanym.
Za wszelką cenę musicie jednak zaufać tym cząstkom waszej osobowości, które wyróżniają was spośród innych i sprawiają, że jesteście niepowtarzalni.
Nawet jeśli wyróżniająca was cecha jest dziwna czy nieakceptowana.
Frost powiedział kiedyś tak:
Gdy stanąłem w lesie na rozstaju dróg,
Podążyłem tą mniej uczęszczaną,
I wiedziałem, że to znaczy już,
Że jest inaczej." ("Stowarzyszenie umarłych poetów")
Wróciłam. Powyższy cytat biorę sobie głęboko do serca, a nadchodząca wiosna powinna być dobra. Plany sportowe jakie miałam nie zostały w pełni zrealizowane, ale pogoda nie sprzyjała, a ze mnie straszny zmarzluch, toteż wolałam się zaszyć z książką w ciepłym domu, z kubkiem herby pod ręką. Oczywiście joga była :) i dużo spacerów. Nad morze się nawet wybrałam. I masa myśli plątała się gdzieś bardziej po prawej półkuli tzn. więcej emocji niż logiki w tych myślach było. Jeszcze mi hulają po głowie. Cieszę się, że wróciłam Poznania. Cisza, spokój jaki miałam u rodziców to nie dla mnie . Chyba nie umiem tak żyć. Jeszcze. Pośpiech, stres, obowiązki - może uciążliwe - ale chyba mniej niż bycie sam na sam ze sobą.
Znowu zmieniłam kolorystykę i czcionkę na blogu, ale ciągle coś mi nie gra, gdy na niego patrzę.
Na osłodę: babeczki z syropem klonowym z orzechowym kremem.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 /2 łyżeczki cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
Połącz mleko z octem i odstaw na kilka minut, aby zgęstniało. W drugiej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i gałkę. Do tak przygotowanej mieszanki wlej mleko, syrop klonowy i olej. Dodaj cukier trzcinowy i waniliowy. Porządnie wymieszaj. Wypełnij foremki do muffinów w 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180st.C ok. 18- 20 minut.
Składniki na krem:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 kostki vgn margaryny
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki zmielonych migdałów
1/2 szklaki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą 1/2 wymieszać z budyniem. Połączyć z gotującym się mlekiem i mieszać, aż powstanie jednolity budyń. Wystudzić tak aby budyń i margaryna miały zbliżoną temperaturę. Margarynę utrzeć z aromatem migdałowym i orzechami. Stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż uzyskamy gładki krem.
Szprycą nakładamy go na muffinki i zdobimy wg własnych fantazji :)
Soundtrack :