niedziela, 23 października 2011

Muffiny Mocha z groszkami z białej czekolady!

Wiem, że niektórzy czekają na przepis na jakieś konkretne danie lub też szybki pomysł na wegański obiad, ale ja nucę sobie piosenki Soko i piekę muffiny, ponieważ bez odpowiedniej dawki cukru do popołudniowej kawy ciężko mi będzie się wziąć do pracy. Dziś szybkie babeczki kawowo-kakaowe z wegańskimi groszkami z białej czekolady (spokojnie możecie zastąpić je zwykłymi wegańskimi groszkami czekoladowymi). Pięknie wyrośnięte, puszyste i przepyszne. Chyba nie muszę nic więcej pisać!


Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga ThePPK :). Jak zwykle trochę go pozmieniałam, bo użyłam mąki białej i orkiszowej oraz pominęłam jogurt, bo wolę go zjeść na śniadanie niż marnować w muffinach!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w formie proszku,  nie po rozpuszczeniu!)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wegańskich groszków z białej lub zwykłej czekolady
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i  dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt, mleko i olej i łączymy składniki, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy groszki i delikatnie mieszamy, aby ich nie rozgnieść. Ciasto przekładamy do 12 foremek na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 minut!Studzimy i zjadamy do kubka pysznej kawy lub herbaty! 


*****

Today I eat delicious muffins direct from The Post Punk Kitchen! Mayby do you want to try the one? 



For 12 muffins you'll need: 

  • 1 cup white flour
  • 1/2 cup spelt flour
  • 3/4 cup sugar
  • 1/4 cup baking cocoa
  • 2 teaspoons instant coffee
  • 2 1/2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 cup soy milk
  • 1/2 cup oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup vegan white chocolate chips

Preheat oven to 180 st C. In large bowl, sift together dry ingredients. In a separate bowl, wisk together wet ingredients. Pour wet into dry asm combine very well. Fold in choco chips. Fill muffin tins almost to the top. Bake about 20 minutes. That's it! Eat with delicious coffee or tee!

Soundtrack: Masakari - "The Profit Feeds"

4 komentarze:

  1. Swietny przepis! Ciekawa jestem, czy z mlekiem kokosowym tez by sie dalo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie połączenia ;) Muffinki wyglądają pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdzie białe groszki można dostać???
    pozdro!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja kupiłam w Vegnaz ( wegańskim supermarkecie w Berlinie). Pewnie można też zamówić w necie.
    Poza tym zamiast nich można wsypać pokruszoną gorzką wegańską czekoladę albo migdały albo np. żurawinę.

    Maggie: myślę,że na mleku kokosowym można robić, ale jeżeli jest gęste i tłuste to może użyć go więcej i nie dodawać oleju?? Hmm... eksperymentuj! :)

    OdpowiedzUsuń