sobota, 29 października 2011

Granatowa surówka! // Pomegranate salad!

Nie lubię, kiedy robi się zimno, dni stają się krótsze i bardziej ponure. Może lubiłabym je, gdyby wiązało się to ze zwolnieniem rytmu życia, z odpoczynkiem, siedzeniem w domu, piciem gorącej czekolady, czytaniem książek i oglądaniem zaległych filmów. Niestety rzeczywistość jest taka, że pomimo, że przyroda zapada w sen zimowy, my nie możemy żyć zgodnie z jej rytmem, nie możemy zwolnić tempa, ale cały czas zmuszeni jesteśmy do pracy na pełnych obrotach. Nikogo nie obchodzi, że może z braku słońca i ciepła  nie starczy nam  na wszystko energii. Nie mamy czasu na sen, na spokojne jedzenie, na wyjście do ulubionego miejsca w mieście z przyjaciółmi.
W takim czasie, jak ten, jedzenie staje się szczególnie ważne. Na naszych talerzach nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców! Są one przecież najlepszym źródłem witamin i minerałów, dlatego musimy jeść ich ile wlezie! Nasze zimowe posiłki mają być dla nas źródłem energii i ciepła, ale też wzmacniać naszą odporność, abyśmy nie dali się tak łatwo przeziębieniu i grypie! :) 
Okres jesienno-zimowy zdobywa u mnie jednak  punkty, między innymi za granaty! Uwielbiam je, a jeszcze większą miłością zapałałam do nich, gdy odkryłam ich dobroczynne właściwości. Granat jest bogaty w witaminę C i żelazo ( doskonałe połączenie, ponieważ witamina C ułatwia wchłanianie żelaza w organizmie!) Hipokrates, ojciec medycyny(!),  zalecał sok z tego owocu przy bólach żołądka. 
Ponadto granat jest źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów, zapewniających naszemu organizmowi  odporność, spowalniające procesy starzenia się, obniżające cholesterol ( frakcję LDL) i tym samym przeciwdziałające miażdżycy! Zatem mili Państwo: Jedzmy granaty dla zdrowia! :) 

Plik:Illustration Punica granatum1.jpg

Z ciekawostek muszę jeszcze dodać, że owoc ze względu na dużą ilość nasion, uznawany był w starożytności za symbol płodności, a kwiat za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności rzucając na podłogę granat i rozgniatając go. 
Ponadto granat do Europy powrócił dzięki Arabom, stąd nazwa hiszpańskiego miasta Granada!*
A teraz czas na przepis!


Składniki:
  • 1/2 pęczka selera naciowego 
  • 1 owoc grantu
  • garść orzechów włoskich
  • pęczek pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Seler przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić w 0,5 cm kawałki, granat przekroić i wydrążyć z niego osnówki. Orzechy posiekać. Wymieszać ze sobą składniki, dodać olej i sok z cytryny. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki! Gotowe!


 ***źródło Wikipedia. 

*****



I don't like Autmn and Winter. These seasons always make me feel low coz I don't have enough energy to live my life at full speed. Days are shorter than in Summer, the weather is crap. It's cold and dark all the time. But winter have some advantages. For example, you can find my favourite pomegranates! Do you know that they're very healthy? If not, you should check it out on Wikipedia! 
Today I'd like to present a quick and easy recipe for a salad with pomegranates. It's full of vitamins, so it's perfect for this season when we all should boost our immunity! 

Ingredients:
  • 1/2 bunch of celery
  • 1 pomegranate
  • a handful of walnuts
  • a bunch of parsley
  • 4 tbs lemon juice
  • 4 tbs olive oil
  • salt and pepper to taste
Cut the celery into 0,5 cm pieces. After opening the pomegranate by scoring it with a knife and breaking it open, separate the red arils. Chop the nuts. Mix togetherr celery, arils and choped walnuts. Then pour the lemon juice and olive oil. Season salt and pepper to taste and mix once again. Put to your favourite bowl and sprinkle with fresh chopped parsley. Bon appetit!


O.K., a teraz tańczymy dla lepszej kondycji! // O.K. and now we are dancing to be in good form! :) 

1 komentarz: