środa, 21 września 2011

PIZZA BIANCO!!!

Ostatnio jestem potwornie zajęta, choć jeżeli zapytacie mnie, czym właściwie się obecnie z taką intensywnością zajmuję, to nie będę umiała jednoznacznie odpowiedzieć. Może dlatego, że nie chcę, może dlatego, że owiane jest to swego rodzaju tajemnicą... Poza tym zwyczajnie nie mam ochoty tłumaczyć się, dlaczego czegoś tam nie robię lub dlaczego coś tam robię... Tłumaczenie się kojarzy mi się ze szkołą, felerną polską edukacją, z dziekanatem lub innym piekłem, do którego czasem trafiam. No i w końcu mówi się, że "tylko winny się tłumaczy", a ja nic a nic nie rozrabiam ostatnimi czasy... Nie zmienia to faktu, że jestem zabiegana, choć prawda jest też taka, że bardzo się z tego cieszę, bo nie znoszę stagnacji i tylko, kiedy jestem aktywna to czuję, że żyję. Kończą się moje wakacje, jestem w rozjazdach, dużo czytam, oglądam filmy i seriale, gotuję, ale zupełnie nie mam energii, aby publikować tu nowe przepisy. W sumie dobrze zrobić sobie urlop od wirtualnej rzeczywistości...  A kiedy myślę o przyszłości to wydaje mi się ona taka jakaś świetlana, jak ... moje poniższe pizze. Naprawdę wierzę, że wszystko będzie dobrze :).

I'm really busy now. There are so much things to do everyday, so much people to meet, so much place to visit... Days are too short for me. I think I need more than twenty-four hours to do all I want or all I need. This month I don't have time to publish my recipe here. There is no time to rest for a bit, but the truth is I'm really glad that I'm so active now, coz  it's my lifetime and I feel I'm alive! My future is bright like ... my pizzas! ;) I really believe that everythings will be O.K.! :)



Składniki na dwie pizze // to bake 2 big pizzas, you'll need :
  • 40 g świeżych drożdży // 40 g active yeast
  • 2 łyżeczki cukru // 2 tsp sugar
  • 400 ml ciepłej wody // 400 ml warm water
  • 300 g mąki pszennej białej // 300 g plain flour
  • 300 g mąki pszennej razowej // 300 g all-purpose flour
  • 4 łyżki oliwy z oliwek // 4 tbsp olive oil
  • 1 łyżeczka soli // 1 tsp salt
  • 1 łyżka tymianku // 1 tsp dry thyme
W dużej misce umieść pokruszone drożdże oraz wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuszczą. Dodaj 200 ml ciepłej wody, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozstałe 200 ml ciepłej wody, mąki, oliwę, sól, tymianek i ugnieć ciasto. Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut. Po tym czasie wyrób ciasto, przełóż do dwóch nasmarowanych oliwą dużych foremek. Następnie nałóż na drożdżowe placki sos z tofu i ułóż pokrojone w plasterki cukinie na wzór przewróconego domina. Przypraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Piecz przez ok. 15 minut w piekraniku nagrzanym do 250 st.C. 


In large bowl mix fresh yeast with sugar and wait until melt. Add  200 ml warm water and cover the leaven with a cloth and leave it in a warm place for about 20 minutes. After this time, add the next 200 ml warm water, flour, olive oli, salt, thyme  and knead the dough.  Again cover with a cloth and leave in a warm place for another 40-60 minutes. After this time, shape the dough and put it on two big olived baking trays. Then place the tofu sauce ( recipe below)  and arrange the courgette slices like fallen dominoes. At the end pour the pizzas with olive oil and season with salt and pepper. Preheat the oven to 250 C and bake the pizzas about 15 minutes. 

Składniki na sos z tofu // Ingredients for tofu sauce:
  • 200 g tofu // 200 g tofu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego // 1/2 cup unsweetened soy milk
  • 1 płaska łyżeczka soli // 1 small tsp salt
  • 1 łyżeczka tymianku // 1 tsp dry thyme
  • 1 łyżeczka oregano // 1 tsp dry oregano
  • 1 łyżeczka bazylii // 1 tsp  dry basil
  • świeżo mielony pieprz // fresh ground pepper
  • 2 ząbki czosnku // 2 cloves of garlic
Zmiksuj wszystkie składniki przy pomocy blendera, tak aby powstał jednolity, gładki sos.
Blend all ingeriendts together. The sauce should be smoothy.
  • 1 średnia zielona cukinia // 1 medium green courgette, sliced
  • 1 średnia żółta cukinia // 1 medium yellow courgette, sliced
  • oliwa do skropienia // olive oil to sprinkle


Podawaj z sosem ze świeżych pomidorów z ziołami. // Serve with fresh tomato herbal souce.

Soundtrack z mojego ukochanego czeskiego filmu! // The song from one of my favourite Czech movie I've ever seen! :)

7 komentarzy:

  1. Oj cudna ta pizza :) a cukinia ze skórką jest o wiele bardziej pyszniejsza niz bez skorki dlatego nie obawiajcie się proszę cukini ze skórka bo naprawde nie trzeba :)

    Mam pytanie do Ciebie bo w sumie nie wiem kogo mam sie spytac a moze będziesz wiedzieć.

    Wiesz może jaka margaryna oprocz Alsanu z evergreena jest weganska ? wiem ze chyba wszystkie margaryny zaiweraja wit d3 czy mono i diglicerydy ale slyszalam ze margaryna planta jest okej lub jakas olivier czy cos takiego :P
    z gory dzieki za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nawet ziemniaki jem ze skórką :) A co do margaryn to nie używam ich prawie, bo to samo zło i sięgam po inne tłuszcze z olejów, orzechów, nasion i awokado. Alsan się u mnie pojawia od czasu do czasu a to w kremie, a to w kruchym cieście...
    Kupuję go w Niemczech.
    Palma ma wegański skład, ale jest produkowana przez Univer, czyli koncern, który testuje na zwierzętach, stąd Palma wegańska nie jest. Zresztą i tak, taki tłuszcz nadaje się tylko na wegańki smalec lub do smażenia, ale lepiej uzyć oleju. Tłuszcz typu palma można jednak kupić w aldim za grosze ( kostka ma chyba z kg, a może 500 g?).
    A inne margaryny? w pl chyba nic innego nie jest wegańskie, ale nie szukam za bardzo tego typu tłuszczu. Jeżeli ktoś coś, o tym wie to może zaraz zabierze tu głos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do anonimowego: w poprzednim komentarzu wszędzie tam gdzie użyłam słowa palma powinnam użyc planta :) a swoją drogą plama też wegańska nie jest!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki ze skorka ? :P heh przynajmniej nie trzeba ziemniakow obierac i zaoszczędzacz trochę czasu :)
    A to faktycznie Planta niedobra jest.No cóż zostaje mi uzywanie olei do pieczenia lub czasami margaryny alsan tylko w Evergrenie kosztuje okolo 6 zlotych plus przesylka więc dopiero robiac wieksze zakupy oplaca się ja kupic.a tak przynajmniej wyjdzie mi na zdrowie :) dziękuje :):)

    OdpowiedzUsuń