czwartek, 11 sierpnia 2011

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i wędzonym tofu // Spaghetti with fresh tomatoes and smoked tofu


Kiedy myślę, o wakacjach, a myślę o nich coraz bardziej intensywnie, gdyż moje wakacyjne praktyki dobiegły końca w ostatni piątek, od razu przychodzi mi do głowy to danie. Świeże pachnące pomidory, aromatyczna bazylia, kapary, tofu i pełnoziarnisty makaron. Kiedyś przygotowywałam je dla koleżanki, która stwierdziła, że jeszcze nigdy nie widziała, żeby ktoś tak się znęcał na pomidorami. ;) Mimo to, gdy tylko się widzimy zawsze wspomina ten obiad, jako jeden na najsmaczniejszych, jakie jadła. I ma rację, bo jest przepyszne! Uwierzcie mi! Musicie tego spróbować! 

Whenever I think about summer (I'm thinking about it a lot as my summer break have started last Friday :) ), this simple dish comes to my mind. I love fresh, juicy tomatoes, aromatic basil, capers, tofu and wholemeal spaghetti! I cooked this meal for a dinner for my friend a few years ago and she said that she'd never seen anyone who rode roughshod over tomatoes the way I did. ;) Anyway, whenever I meet her, she  mentions that dinner as one of the best dishes she ever had! 
And she's right because it's delicious! Believe me! You have to try it!


Składniki dla czterech osób/ To make enough for four, you'll need:

  • 700 g dojrzałcyh, obranych ze skórki pomidorów/ 700 g ripe tomatoes, peeled
  • 8-10 łyżek oleju słonecznikowego/ 8-10 tbsp sunflower oil
  • kilka gałazek bazylii/ a few sprigs of basil
  • 1 łyżeczka suszonego oregano/ 1 tsp dried oregano
  • 1 łyżka kaparów/ 1 tbsp small capers
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny/ 1 tbsp balsamic vinegar or lemon juice
  • 1/2 łyżeczki soli/ 0,5 tsp salt
  • świeżo mielony pieprz/ freshly ground pepper
  • 400-500 g pełnoziarnistego spaghetti / 400-500 g wholemeal spaghetti
  • ok. 200 g wędzonego tofu/ ca 200 g smoked tofu                                                                                                                          
Pomidory otworzyć przy pomocy palców,  usunąć z nich gniada nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać je z olejem, liśćmi bazyli, oregano i kaparami. Oddać ocet lub sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Ugotować smaghetti al dente. Podawać z sosem z pomidorów i pokrojonym w kostki tofu! Gotowe!  

Break up tomatoes with your fingers, remove the seeds and slice into cubes. Mix the tomatoes with the sunflower oil, basil leaves, oregano and capers. Add the vinegar or lemon juice, then salt and pepper to taste. Cook the spaghetti in plenty of salted water until al dente. Serve with tomatoe sauce and slices of smoked tofu.

I'm listening to a lot of UNQUIET "This is darkness descended" now, so I choose this album for soundtrack. 


UNQUIET! 

6 komentarzy:

  1. Podoba mi sie! Powinnam zdecydowanie czesciej uzywac tofu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti ze świeżymi jest świetne,w mojej wersji pierwsze skrzypce gra czosnek. Wędzone tofu kupiłam raz i zawiodłam się bo nie sprawdziło się tu i tam, do tego posiłku jednak wydaje się być stworzone. Koniecznie muszę to sprawdzić zanim letnie pomidory znikną z obiegu. Dzięki & Ciauł

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuj, próbuj! u mnie w domu zatrzęsienie świeżych pomidorów, które ze wszystkich stron znoszą życzliwi ludzie.
    tak więc jemy sałatki i sosy i zupy z pomidorów, pijemy pomidorowe smoothie a nawet je suszymy! :) Choć niestety nie na słońcu, bo go brak :(

    Dla mnie to spaghetti ma moc!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham spaghetti, to jest coś co chyba większość ludzi może jeść na okrągło, wspaniała baza wyjściowa do wszystkich warzyw, ja poza standardem z pomidorami upodobałam sobie z brokułami i czosnkiem z gałką muszkatołową

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie, musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń