sobota, 20 sierpnia 2011

Focaccia z kurkami // Focaccia with chanterelles!!!

Dla mnie // Well, for me: 


punk rock to coś więcej niż muzyka // punk rock is more than music



weganizm to więcej niż jedzenie // veganism is more than food


...a ta focaccia jest czymś więcej niż kolejnym słonym ciastem...//... and this focaccia is more than another savory cake... 


Składniki / You'll need:

 20 g świeżych drożdży // 20 g fresh yeast
 300 ml ciepłej wody // 300 ml warm water
 500 g mąki // 500 g plain flour
 2 łyżeczka soli // 2 tsp salt
 oliwa z oliwek // olive oil
 3 kubki kurek ugotowanych w osolonej wodzie // 3 cups boiled chanterelles 
 garść mięty// bunch fresh mint  

W małej misce połącz 60 ml wody, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W większej misce wymieszaj mąkę z 1 łyżeczką soli, zrób wglębienie, dodaj zaczyn i pozostałą wodę. Mieszaj drewnianą łyżkę, do czasu aż składniki się połączą, przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicą i wyrabiaj je przez około 15 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Przełoż ciasto do naoliwionej miski, przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw na  ok. 45 minut w ciepłe miejsce. (ciasto powinno podwoić swoją objętość!). 
Najgrzej piekarnik do ok. 200 st. C. Przygotuj dwie formy do pieczenia (20x30cm) i wysmaruj je oliwą. Ciasto przełoż na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj kilka minut. Podziel na dwie części, rozwałkuj i przełóż do foremek, uformuj palcami, aby wypełniło równomiernie ich dno. Przykryj ściereczkami kuchennymi lub folią kuchenną i odstaw na 20 minut. Spryskaj ciasto olejem, posyp miętą  i ułóż na cieście, przyciskając je delikatnie.    
Piecz 25-30 minut do czasu, aż się zarumieni. Zajadaj na ciepło lub zimno! 


Combine the 60 ml water, yeast and 1 tsp sugar and 2 tbsp flour  in a small bowl. Set aside in a warm, draught-free place for 20 minutes or until frothy. Place flour and the sea salt in a bowl. Make a well in the centre and pour in yeast mixture. Then pour in 240 ml warm water. Use a wooden spoon to stir until combined, then use your hands to bring the dough together in the bowl. Turn onto a lightly floured surface and knead for 15 minutes or until smooth and elastic. Brush a bowl with oil to grease. Place dough in bowl and cover with plastic wrap or a damp tea towel. Set aside in a warm, draught-free place for 45 minutes or until doubled in size. Preheat oven to 200°C. Brush two 20 x 30cm Swiss roll pans with 2 teaspoons of remaining oil. Punch down centre of the dough with your fist. Turn onto a lightly floured surface and knead for 2 minutes or until dough is elastic and has returned to original size. Press into the prepared pans. Cover with a damp tea towels and set aside in a warm, draught-free place to prove for 20 minutes or until doubled in height. Use your finger to press dimples into the dough. Brush with remaining oil and sprinkle over mint and remaining salt. Press the chanterelles into the dough. Bake in oven for 25-30 minutes. Serve warm or at room temperature.

3 komentarze:

  1. jak tylko wrrócę z gór, od razu ruszam na targ i kupuję kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam! Zjadłabym coś takiego :) tylko kurek brak...

    OdpowiedzUsuń