czwartek, 9 grudnia 2010

Wegańskie burgery dla zapracowanych!!!


Poniższe kotlety można zrobić na przykład wtedy, gdy w lodówce zalega ryż z poprzedniego dnia. Są szybkie i tanie. Taki mały prztyczek w nos, dla tych, którzy myślą, że zarywam noce gotując, a w dodatku wydaję na nie krocie. Kuchnia wegańska naprawdę nie jest skomplikowana. Można jej się w mig nauczyć, a przy odrobinie pomysłowości i doświadczenia jest najprostszą kuchnią świata. Taki kotlet daje nam wbrew pozorom dużo kulinarnych możliwości. Można go zjeść w bułce lub w picie, jako burgera. Można też wybrać bardziej tradycyjny wariant i podać go z kaszą, ryżem, ziemniakami lub frytkami wraz z bukietem ulubionych warzyw, surówek i sałatek. Co jeszcze można zrobić? Przygotować sos, grzybowy lub pomidorowy i polać nim burgery. Możliwości są, trzeba tylko chcieć. Go Vegan!!!


Składniki ( na 6 kotletów):
  • 1,5 szklanki ugotowanego wcześniej brązowego ryżu
  • 1 marchewka, strata na tarce o drobnych oczkach
  • 1/3 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tandoori masala
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
Wszystkie składniki poza ziarnami wrzucamy do blendera, mieląc i mieszając dokładnie. Na końcu łączymy z ziarnami i formujemy małe kotlety, które smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron do czasu, aż się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!


A na koniec moja ostatnia muzyczna zajawka!!! :)


5 komentarzy:

  1. Pycha!!! Nie wiedziałam, że jest mąka z ciecierzycy. Od dziś poszukuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. wege burgery to w każdej postaci lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja cię kręcę :( A ja myślałam,że moje burgery wymiotły :P

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa sprawa z tą mąką z ciecierzycy!

    udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. intrygujące ! Musze wypróbować !

    OdpowiedzUsuń