czwartek, 9 września 2010

Klasyczna wegańska szarlotka

Obiecana szarlotka! :) 
Zamiast układać na górze kratkę z ciasta można z niego wyciąć listki, gwiazdki albo zetrzeć na tarce. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i wystudzona. Posypana cukrem pudrem lub polana cytrynowym lukrem. Najlepsze do szarlotek są kwaśne jabłka, więc każdy gatunek wykrzywiający buźkę się nada. Polecam szczególnie, że sezon jabłkowy w pełni!



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

Farsz szarlotki:
  • 1 kg jabłek
  • łyżka cukru trzcinowego ( opcjonalnie przy bardzo kwaśnych jabłkach)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, owoców goji lub rodzynków
  • 2 łyżeczki cynamonu

Cukier, wanilię, mleko roślinne, wanilię i olej mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Dodajmy proszek do pieczenia, sól, skórkę cytryny i przesiewamy mąkę. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto czystymi rękami do czasu, aż powstanie z niego jednolita, błyszcząca kula.
Ciasto dzielimy: 3/4 rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki np. takiej do tarty. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 10 minut. W tym czasie ścieramy obrane jabłka na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem oraz żurawiną, goji lub rodzynkami. Jabłkową masę nakładamy na podpieczony spód ciasta, a z pozostałego surowego ciasta układamy na wierzchu kratkę.
Pieczemy w 180 st.C przez ok pół godziny. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam jabłkowe wypieki.Ten smak jeszcze ciepłej szarlotki nic mi nie zastąpi.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta z jabłkami i kruszonką nie mają sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota!!! jablka, cynamon i kruszonka to musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam, bo jest bardzo smaczna, nazajutrz również!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną :)

    Może zrobię na niedzielne popołudnie przy kawie...

    OdpowiedzUsuń
  6. też bym zjadła z lodami, z tym że musiałabym je sobie zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha! na szarlotki zawsze mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka po prostu prezentuje się obłędnie.
    Buziak

    OdpowiedzUsuń