wtorek, 14 września 2010

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Mało konkretów na moim blogu. Ktoś mógłby pomyśleć, że ja cały czas ciastka zajadam, a nic bardziej mylnego! Po pierwsze większość słodkości jakie piekę ląduje w żołądkach moich bliskich, a ja często nawet nie zdążę ich spróbować, po drugie moja dieta jest teraz, w sezonie letnio-jesiennym, bardziej niż zwykle warzywna. Wielkim błędem z mojej strony byłoby nie wykorzystać dostępu do świeżych, w dodatku krajowych warzyw i owoców.

Dzisiaj proponuję sałatkę! Jak to zwykle ze mną bywa przepis zaobserwowałam już bardzo dawno temu, ale niestety do realizacji się nie paliłam, bo ciągle coś innego przychodziło mi do głowy. Ale dziś na obiad wreszcie sprawdziłam przepis z theppk, strony, na której można znaleźć wiele ciekawych kulinarnych propozycji dla wegan i która mnie od dawna inspiruje.


Sałatka może przywołać wakacje, szczególnie gdy za oknem zimno, pochmurno i pada. W tej sałatce zawarte jest wszystko to co bardzo lubię. Do całości brakuje chyba tylko awokado, które mogłabym zajadać kilogramami!

Składniki:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 kubka poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 1/4 kubka czarnych oliwek pokrojonych w paski
  • 1/4 kubka pokrojonych suszonych pomidorów ( użyłam takich z zalewy)
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki lub jak są większe to w ósemki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 250 g liści szpinaku
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 3 łyżki prażonej cebuli ( sprawdźcie skład czy jest vgn)
Na patelni rozgrzej olej, zarumień cebulkę. Następnie dodaj oliwki i suszone pomidory. Smaż przez kilka minut. Dosyp przepłukaną cieciorkę i świeże pomidory. Wszystkie składniki smaż przez kolejne kilka minut, pamiętając, aby przemieszać je co jakiś czas drewnianą łopatką. Liście szpinaku wymieszaj w misce z solą, pieprzem oraz prażoną cebulą. Warzywa zdejmij z gazu i skrop 4 łyżkami soku z cytryny. Zawartość patelni dodaj do szpinaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast, zanim liście szpinaku zwiędną od temperatury :)


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. uwielbiam szpinak, a w polaczeniu z suszonymi pomidorami umieram na ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie :) Lubię szpinak i suszone pomidory, jestem więc prawie pewna, że taka sałatka by mi bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne smaki, a na dodatek apetyczne kolory :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Na szpinak czekam jak szalona i widzę, że już jest ten jesienny. Z takim kolorowym połączeniem wygląda smakowicie.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. What's up everyone, it's my first visit at this web page, and piece of writing is actually
    fruitful designed for me, keep up posting these types of articles.


    Here is my blog post :: aspirateur robot samsung

    OdpowiedzUsuń
  6. ) the report stipulates that electrical energy accounts for 44 percent of the total water production costs of a typical membrane seawater desalination. Site and soil evaluations allow the design firm to accumulate information about the property.
    The treatment begins by filtering the raw wastewater through the fine screen, and
    the refined fluid is then sent to the anoxic basin, and lastly to the MBR basins.


    Here is my web site youngjunhome.co.kr ()

    OdpowiedzUsuń
  7. Your style is unique compared to other folks I've reaad sttuff from.
    Many thanks for posting whdn you've got the opportunity, Guess I'll just bookmsrk this
    page.

    Feel free to visit my blog post - cheeats download free ()

    OdpowiedzUsuń