środa, 7 lipca 2010

WARZYWNE PLACKI

Przemycamy warzywa na wszystkie możliwe sposoby :) Wiem, że trochę monotonie kotletowo-plackowo się na blogu zrobiło, ale przecież nie będę cały czas słodyczami kusić :)
Warzywa trzeba jeść i kropka!

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 8 małych młodych ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek do smażenia

Warzywa umyć ( w sezonie nie obieram ziemniaków i marchwi, tylko dokładnie myję) i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, posiekaną bazylię i przyprawy. Smażyć malutkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sezonowymi warzywami.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. lubię takie przemycanie
    zresztą.. mnie nie trzeba jakoś specjalnie do warzyw zachęcac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis!!! ja osobiscie bardzo lubie rozne placuszki i na slodko i wytrawne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Samej cukinii chyba bym nie zjadła, ale przemyt w plackach chyba by się udał :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Do plackó nie dajesz jajka? Jajko powoduje, ze masa trzyma się i nie rozpada. MOże to starcie na malych oczkach powoduje, ze warzywa są bardziej kleiste, mokre. Fajne zestawienie warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kingo, na tym blogu umieszczane są przepisy wegańskie, czyli nie znajdziesz tutaj żadnych przepisów z użyciem mleka,jajek,masła czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. :)
    a placki ekstra, wszamałabym

    OdpowiedzUsuń
  6. też robiłam ostatnio placuszki, ale z samej cukinii. Nawet Jędruś zajadał :)

    OdpowiedzUsuń