poniedziałek, 7 czerwca 2010

ORZECHOWO-CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Zainspirowana przepisem z xvegeliciousx postanowiłam jakiś czas temu upiec cynamonowo-orzechowe ślimaczki. Wyszły trochę blade, ale to wada piekarnika gazowego. Były pyszne, dlatego pewnie nie raz je upiekę... np. na wycieczkę rowerową za miasto :)
Składniki:
  • 50g drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • olej do smarowania ślimaczków
Drożdże ucieramy z cukrem. Czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy ciepłe mleko i zaczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy olej i mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut, aby wyrosło. Orzechy, cynamon i cukier mieszamy w miseczce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość około 1 cm. Powstały placek smarujemy olejem i równomiernie posypujemy orzechowo-cynamonową mieszanką. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy go ostrym nożem na centymetrowe krążki. Pieczemy w 180 st.C przez około 10-15 minut.

Smacznego!




9 komentarzy:

  1. To ja się chętnie poczęstuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to może czas je zrobić? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. jak znajdę czas, to zrobię :) tymczasem czeka mnie w piaek pieczenie muffinów na piknik rodzinny do przedszkola

    OdpowiedzUsuń