wtorek, 11 maja 2010

Wiosna na talerzu, czyli chrupiąca wiosenna surówka

Wreszcie świeżych warzyw smakujących jak warzywa, a nie jak ich plastikowe modele mamy pod dostatkiem. Wreszcie mogę sobie ze smakiem pochrupać rzodkiewkę i kalarepę. Albo wyjadać humus przy pomocy szparagów.
Ta surówka odnajdzie się w każdym towarzystwie. Myślę, że szczególnie dobrze z daniami z grilla.


Składniki:
  • 250 g liści szpinaku
  • 1/2 małej cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 3-4 spore rzodkiewki
  • kilka pomidrorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • oliwki zielone i czarne do posypania
Wszyskie warzywa umyć pod bierzącą wodą, Liście szpinaku porwać na mniejsze kawałaki, warzywa pokroić w dowolny sposób - paski,słupki, kostkę. Wsypać do naczynia i wymieszać.

Przygotować sos

Składniki:.
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 - 2/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub bazylii lub majeranku( ziała dodajemy wg gustu może ich być mniej lub więcej mogą być takie lub inne, mogą być mieszanką różnych)
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w pojemniku (shaker, słoik z nakrętką czy coś innego, co można szczelnie zamknąć) i wstrząsamy nim kilkakrotnie, tak aby się one ze sobą dokładnie połączyły i powstał sos o jednolitej konsystencji.
Winegretem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Nie mieszamy.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. lubię to wiosenne chrupanie. najbardziej rzodkiewkowe i ogórkowe. na kalarepki czekam z własnego ogrodu.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie surówki mają w sobie tyle uroku przez te chrupnięcia, kolorystykę i letni aromat... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz mam szał na rzodkiewki i szpinak. w końcu się pojawiły.

    OdpowiedzUsuń