wtorek, 11 maja 2010

MARCHEWKOWY HUMmUS

Z rozmachu, przyrządzając falafele zrobiłam i hummus. Słuchając Asian Dub Foundation :)
Składniki:
  • 150 g namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 200 g marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki tahini ( lub zmielonego sezamu)
  • sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę i marchewkę ugotować. ( w osobnych garnkach!!!). Następnie rozgnieść je tłuczkiem lub blenderem. Wymieszać z podanymi składnikami, tak aby uzyskać jednolitą, ale niekoniecznie gładką masę.

Hummusem można smarować kanapki, pitę lub tortilla'e. Używać jako dip do grillowanych lub surowych warzyw. Pyszne i pożywne!

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. hihihi, jeszcze chyba mój komentarz nie dotarł a tu niespodzianka spełniło się marzenie i jest humus
    Smakowity na dokładkę

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam, niedlugo przyjdzie czas na moj pierwszy hummus, tahini juz zrobione

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy "150 g namoczonej przez noc ciecierzycy" oznacza faktycznie tyle namoczonej już soczewicy, czy też 150 g suchej soczewicy, zalanej wodą i pozostawionej na noc? Jeśli to pierwsze, to ile będzie ważyła sucha soczewica?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi o 150 g suchej ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń