wtorek, 11 maja 2010

CHLEBEK PITA

Oczywiście można go nabyć z każdym supermarkecie. Polecam jednak od czasu do czasu samodzielne przygotowanie tego prostego wypieku. Przede wszystkim dlatego, że taka domowa pita jest 1000 razy lepsza od tego nafaszerowanego i pachnącego chemią półproduktu oferowanego przez producentów żywności. Jeżeli, więc ktoś nie ma jakiejś ogromnej awersji do drożdzowego ciasta oraz radzi sobie z przyrządzeniem pizzy to poradzi sobie i z pitą.
Zapraszam do pieczenia!

Składniki: ( na 5 placków)
  • 225 g mąki pszennej
  • 140 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki i ugnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie uformować z niego 5 kulek, które ponownie należy odstawić na godzinę. Niech sobie spokojnie rośnie. Po tym czasie, wyrośnięte kulki rozwałkować. Powstałe placuszki odstawić jeszcze na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Wyrośnięte placki piec przez ok. 6-7 minut. Powinny wyrosnąć, zarumienić się i zrobić się puchate.

Do wnętrza rozkrojonej pity można włożyć przeróżne kotlety, dipy, warzywa i sosy. Można ją jeść na ciepło i zimno. Szczególnie fajnie komponują się z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym. Ale również z humusem i falafelami.

Smacznego!

P.S. Na zdjęciu wyrastające placki. Niestety jedyne dobre zdjęcie pity :P

2 komentarze:

  1. mniam. jeszcze nie robiłam sama pity, bo jak narazie ciągle i tak jakieś znajdujemy na śmietnikach, więc siłą rzeczy pakuję w siebie chemię :) ale dopisuje do listy rzeczy do ogarnięcia.

    buzia!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! super seria - falafel w domu :) dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń