środa, 7 kwietnia 2010

ŁAZANKI

Znowu danie kwaśne, takie trochę zimowe, choć za oknem piękna wiosna. Szybkie i tanie. Sycące, choć mało pożywne. Od czasu do czasu robię, bo mam taki kaprys :)
Składniki na 6 dużych porcji:
  • 1/2 cebuli
  • kilka centymetrów pora
  • 500 g pieczarek
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól morska ziołowa, przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
  • 750 g łazanek
  • natka pietruszki do posypania.
Cebulę i pora poszatkować, pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z porem.
Kiedy się zeszklą dodać pieczarki.
Smażyć do czasu, aż pieczarki będą gotowe.
Posolić je i przyprawić pieprzem.
Wsypać kapustę i smażyć 10 minut mieszając.
Przyprawić przyprawą do bigosu. ( ilość zależy od gustu)
Dusić razem 20-30 minut.
Łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Wymieszać je razem z pieczarkowo-kapuścianym farszem.
Podawać posypane natką pietruszki.
Może być to danie samodzielne lub dodatek do innej potrawy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam łazanki, ale robię je rzadko. Może dzięki temu tak bardzo mi smakują? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a kaprysy trzeba spełniac, zdecydowanie.
    takie kapuściane tym bardziej..

    OdpowiedzUsuń