niedziela, 7 marca 2010

SOS Z QUINOA

Na przepis z zastosowaniem quinoa natknęłam się tutaj. Nie miałam w swoim zasięgu ziaren tej niezwykłej roślinny, ale byłam za to szczęśliwą posiadaczką dmuchanych ziaren quinoa. Kiedyś na pewno wrócę do tego przepisu, kiedy będę już mieć ziarnistą quinoa’ę. Na razie jednak na bazie tego przepisu przygotowałam sos z dmuchanej kosmy ryżowej. Zjadłyśmy go z kaszą gryczaną. Był to pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy, bo pełnowartościowy posiłek. Czasami eksperymentując w kuchni możemy otrzymać nieoczekiwanie pyszne danie.


Quinoa, czyli kosma ryżowa stanowiła postawę pożywienia Inków. Rośnie w Andach. Zawiera cały zestaw aminokwasów egzogennych, wiele witamin i minerałów, dlatego warto ją jeść. Ziarna przygotowuje się podobnie jak ryż, a pop idealnie nadaje się jako dodatek do muesli, ale jak widać można z niego przygotować też niezły sos.:)



Składniki:

  • 1 szklanka quinoa pop
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 czerwona cebulka
  • ok. 2.5 cm świeżo startego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kopiasta łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 i ¾ szklanki wody
  • 100 g orzechów nerkowca
  • natka pietruszki do posypania

Posiekaj cebulę i zaszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj wszystkie przyprawy i mieszaj przez minutę.Wsyp quinoa’e. Znów mieszaj przez kilka minut. Wlej wodę i dodaj połowę posiekanej pietruszki. i sól. Doprowadź do wrzenia, przykryj i odczekaj chwilę. Dodaj groszek i gotuj przez kilka minut, aż się zrobi się miękki. Przed podaniem wymieszaj z pozostałą pietruszką i nerkowcami. Świetne z kaszą gryczaną.


Smacznego!


soundtrack: lies feed the machine

5 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie się prezentuje to danie :) Chętnie bym skosztowała, tym bardziej, że rzez chorobę nie mam siły na eksperymenty w kuchni, ale jakby ktoś podsunął gotowe, to z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakbym mogła to wpadłabym Ci pogotować, ale wiesz jak jest...

    OdpowiedzUsuń
  3. a jeśli się ma tylko quinoe w ziarnkach to jak zrobić ten sos?

    OdpowiedzUsuń
  4. wówczas robisz tak samo, tyle że wychodzi bardziej takie risotto :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Maddy , dziękuję za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń