poniedziałek, 8 marca 2010

Pasta z pieczarkami

Czekając na wiosnę i w biegu gotuję coś takiego! Lecę dalej...


Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1/3 dużej cebuli czosnkowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 g liści szpinaku (świeżych)
  • 250 g makaronu świderki
  • oliwa
  • pieprz
  • sól morska
  • papryka ostra i słodka
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
Pieczarki obieramy, małe pozostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze części. Siekamy cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki czosnek. Smażymy do czasu aż grzyby będą rumiane. Wsypujemy liście szpinaku i przykrywamy patelnię na kilka minut. Solimy do smaku, dodajemy dwie szczypty papryki łagodnej i ostrej, 3 szczypty pieprzu i łyżeczkę ziół prowansalskich.
Ugotowany makaron posypujemy posiekaną natką.

Jem pokrojonym selerem naciowym polanym sosem winegret.


Wiosna w moim domu! :)




3 komentarze:

  1. U mnie także wiosna w domu,sadze sobie własny szczypiorek i zabieram się aktualnie za rzeżuchę ,a co do rzodkiewek są cudowne :)kilka razy postaram się zamieszczać wszystko co da się zawekować i wsadzić do słoika ,nawet przepisy na dżemy ,itd

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie fajna ta wiosna w Twoim domu
    przestań już tak biec ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja zaklinam, sadzę zioła, nastawiam kiełki na przekór śniegom, które wciąż zalegają :(, a pastę biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń