wtorek, 16 lutego 2010

RAZOWE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE



Właśnie po to są ferie, żeby zrobić coś na co nie pozwalam sobie normalnie z lenistwa, ze zmęcznia albo z braku czasu. Normalnie jest uczelnia, praca i ... życie społeczne i towarzyskie (koncerty, wyjścia, różne akcje, w które staram się angażować). Poza tym, ograniczony studencki budżet, który nie pozwala mi mieć 10 czy 20 różnych mąk i dodatków do pieczenia w szafce.
Po to mam te ferie , aby pojechać do domu i upiec bułeczki w przestronnej kuchni rodzinnego domu. Na śniadanie. Cała ja. Najpierw funduję rodzicom takie smakołyki, a potem się dziwię, że chcą, abym jak najczęściej przyjeżdżała... :)

Składniki: (ok. 10 bułeczek)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 150 g mąki pszennej białej
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • słonecznik, sezam do posypania
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Płatki owsiane gotujemy. Do zaczynu dodajemy odsączone płatki owsiane i pozostałe składniki poza sezamem i słonecznikiem. Dokładnie ugniatamy. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Następnie formujemy bułeczki, które posypujemy sezamem i słonecznikiem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Ponownie odstawimy na 20-40 minut, aby podrosły troszkę. Następnie wstawiamy je na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
Gotowe bułeczki chłodzimy na kratce. Zajadamy!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. moje ferie dzisiaj się skończyły
    3 tygodnie laby i mnóstwo czasu na pieczenie
    ale bułeczek nie zrobiłam ani razu.. nadrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że chcą żebyś przyjeżdżała do domu także z innych powodów :)

    a bułeczki wyglądają smakowicie :)

    spróbuj też tych z naszej wspólnej strony

    OdpowiedzUsuń