poniedziałek, 4 stycznia 2010

BOCZNIAKI W MIGDAŁACH


Robiłam je na wigilię. Bardzo mi smakowały, wiec postanowiłam powtórzyć danie, tym razem mniej więcej licząc proporcje :). Właściwie panierka, w której obtoczone są boczniaki opiera się na wegańskim cieście naleśnikowym wzbogaconym migdałami.
Dzisiaj boczniaki zjem z kaszą gryczaną wymieszaną ze zeszklonym na oliwie porem i posypanej natką, marchewką z groszkiem i cukinią zapieczoną w piekarniku z solą ziołową.

Potrzebujemy:
  • ok. 250 g boczniaków
  • 200 g mąki razowej
  • 0,5 litra wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g migdałów w słupkach
  • 1 łyżeczka soli morskiej ziołowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki poza boczniakami i płatkami migdałowymi mieszamy ze sobą w takiej kolejności, w jakiej podane są powyżej. W tak przygotowanej panierce obtaczamy ostrożnie boczniaki ( trzeba to zrobić sposobem, przyklejając masę do grzybów, bo nie zawsze chce się ładnie lepić) i wrzucamy ( również ostrożnie na gorący olej). Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Jeżeli nie jemy ich natychmiast, to układamy w naczyniu żaroodpornym i odgrzewamy w piekarniku przed podaniem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i i posypujemy nimi boczniaki przed podaniem.

11 komentarzy:

  1. Do głowy by mi nie przyszło, zeby połączyc boczniaki z migdałami! Gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym specjalnie, wyszło to raczej tak spontanicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wprosiłabym się na taki obiad! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. te boczniaki są naprawdę pyszne! próbowałam w Wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje za przepis , kupie boczniaki i robię , bo boczniaki uwielbiam ,a takie w płatkach będą wrecz boskie w smaku

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja sie wciaz nie moge do boczniakow przekonac. ale te panierka musi byc mistrzowska, zrobie w niej cukinie;]

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja , nie zdążyłam zrobić zdjęcia ,ale nic nie straconego bo będę je robić jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  8. WItam się :)

    Przeglądam Twe przepisy i boczniaki są chyba numerem jeden! Świetny pomysł, zapamiętam go sobie.

    OdpowiedzUsuń
  9. http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/05/boczniaki-w-migdaach.html
    znowu zrobiłam i jak zwykle pyszne

    OdpowiedzUsuń