poniedziałek, 28 września 2009

Ciasto z galaretką :)

Choć o galaretkę wegetariańską w kraju nad Wisłą trudno, a jak nie trudno to drogo ;), jest ona szeroko dostępna w krajach leżących na zachód od rzeki Odry :) . Moje zapasy pochodzą z UK, skąd systematycznie dostarcza mi je moja siostra :) . Nie są może one najsmaczniejsze, ale ze świeżymi owocami i dobrym kremem dają radę.

Najprostsze i najszybsze, a równocześnie dość efektowne ciasto, które przygotowuję opiera się na kremie budyniowym i biszkopcie.




Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego)
  • 0,5 szklanki mąki groszkowej ( z ciecierzycy, soi lub zwyczajnie kukurydzianej)
  • 0,5 szklanki mleka sojowego/ryżowego/ orzechowego
  • 2 łyzki oleju
  • czubata łyżeczka sody do pieczenia
Mąkę groszkową ubijamy z mlekiem, następnie dodajemy cukier, a na końcu mąkę z sodą. Pieczemy w tortownicy lub foremce do tarty przez ok. 30 min w temperaturze 180 st.C.

Na pięknie zarumieniony biszkopt przygotowujemy masę budyniową z budyniu waniliowego i mleka sojowego, używając mniej więcej o połowę mniej mleka niż jest podane w przepisie na opakowaniu.
Budyniową masę równomiernie rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym cieście.

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę budyniową pokrywamy warstwą owoców : z puszki lub świeżych. Świeże są niewątpliwie lepsze, gdyż są zdrowsze, zawierają mniej cukru, a są bogate w witaminy. Ponieważ sezon na maliny się jeszcze nie skończył gwarantuję, że będą one najlepszym wariantem.
Owoce na cieście polewamy chłodną, już lekko zastygniętą galaretką. Wkładamy do lodówki a później zjadamy... tylko nie za dużo, słodycze nie są za zdrowe...;)

PIEROGI Z FARSZEM Z SOCZEWICY I KASZY GRYCZANEJ

Ciasto na pierogi jest jednym z najprostszych i najtańszych, jakie w ogóle mogą istnieć. Oczywiście jest wiele przepisów, które zawierają oprócz mąki i wody takie składniki, jak jajka czy masło, które kuchnia wegańska wyklucza.

Co do farszu:
Soczewica jest bogata w białko, błonnik oraz węglowodany, zawiera natomiast niewiele tłuszczu. Witaminy znajdujące się w soczewicy to witamina A, B1, B2, B6 oraz C i PP. Minerały w niej zawarte to fosfor, potas, magnez, wapń , żelazo i sód. Myślę, że jest to wystarczając zachęta, by zajadać się nią w dużych ilościach.

Kasza gryczana jest tak bogata w białko, że porównywana jest pod względem zawartości do roślin strączkowych. Jest cennym źródłem witaminy B1 i PP oraz takich związków mineralnych jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez.

Oto mój przepis na porcję ciasta na pierogi:
  • 3 szklanki mąki mąki przennej
  • 2 łyżki mąki groszkowej ( opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 1 szklanka wody
W misce mieszamy ze sobą obie mąki i sól. Następnie dodajemy olej i stopniowo wodę. Ugniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji nie przyklejającego się do rąk ciasta. Odrywamy kawałek masy, który rozwałkowujemy cieniutko na stolnicy, pozostałą cześć trzymamy pod wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło. Przy użyciu szklanki wycinamy krążki z rozwałkowanego ciasta.

Tak przygotowane ciasto możemy faszerować właściwie wszystkim, co nam przyjdzie do głowy : owoce, masa szpinakowa, dyniowa ( myślę, że różne wersje pierogów pojawią się jeszcze w przyszłości! :) )


Farsz z soczewicy i kaszy gryczanej:

  • 500 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy gryczanej
  • oliwa
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • curry
  • 2 litry bulionu wegetariańskiego
Soczewicę i kaszę gryczaną namaczamy przez 40 min w gorącej wodzie,a następnie przepłukujemy pod kranem. Gotujemy w bulionie soczewicę, a kaszę gryczaną w osolonej wodzie do czasu aż zmiękną. Bulion z soczewicy zlewamy do miski i odstawiamy. Następnie kaszę i soczewicę rozgniatamy blenderem. Uzyskana masa nie musi być całkowicie gładka, może zawierać całe fasolki soczewicy. Przy użyciu drewnianej łyżki mieszamy farsz dodając odrobinę pozostawionego bulionu, tak by masa nabrała wilgotności. Kolejno dodajemy kilka łyżek oleju, który ułatwia rozprowadzenie przypraw oraz wzmaga ich aromat. Ilość soli, pieprzu, papryki, czosnku i curry zależy od indywidualnych preferencji, dlatego nie podałam dokładnych proporcji.
Ta ilość farszu wystarcza na 3 porcje ciasta pierogowego. Wychodzi z niej wiec ogromna ilość pierogów, które można zamrozić, by w ciągu tygodnia, kiedy ma się niewiele czasu na gotowanie, móc zjeść pyszny i zdrowy posiłek. D.I.Y

Pierogi proponuję polać, usmażoną na oliwie z pestek winogron, cebulą oraz posypać duża ilością natki pietruszki, która zawiera sporo żelaza oraz witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.

wtorek, 8 września 2009

ZIELONA PATELNIA


Przepis przyszedł mi do głowy kiedy myłam wczoraj naczynia. Wszystkie składniki miałam w lodówce, wiec nic nie stało na przeszkodzie, żeby dziś zrealizować pomysł na tą prostą, uniwersalną, stosunkowo tanią i przede wszystkim zdrową potrawę. Na wstępie dodam jeszcze, że można ją jeść z makaronem, świeżym pieczywem lub też jako warzywny dodatek do innych potraw. Przygotowanie zajmuj jakieś 20 minut, czyli tyle ile przeciętny student może przeznaczyć na przygotowanie obiadu :)

Składniki:
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 10 cm pora, części jasno zielonej
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • garść płatków migdałów
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz
  • sól morska ziołowa
  • szczypta przyprawy do potraw kuchni włoskiej
Brokuł dzielimy na malutkie różyczki, gotujemy najlepiej na parze,aż stanie się półmiękki. W międzyczasie na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w talarki por, po chwili dodajemy starty czosnek, smażymy. Następnie wrzucamy pokrojoną w paski cukinię i dusimy razem przez jakieś 5 minut. Odsączamy brokuł, dodajemy go do reszty warzyw na patelni i całość doprawiamy do smaku, podanymi w składzie, przyprawami. Oczywiście przyprawiać można dowolnie wg gustu, smaku i fantazji. Na samym już końcu mieszamy warzywa z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz z orzechami włoskimi. Mniam mniam!