czwartek, 31 grudnia 2009

Risotto...? Pilaw...? a może pulao..?


Podstawą wszystkich wymienionych dań jest ryż. Właściwie nie wiem czy moje danie bardziej wpasuje się w kuchnię indyjską, bliskowschodnią czy też włoską. Jak większość potraw, które robię ta również jest prosta i tania. No i oczywiście smaczna.

Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu basmati
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub nerkowca
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 szklanki gorącej wody
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 8 oliwek do dekoracji
  • posiekany koperek
Ryż przepłukujemy wodą do czasu, aż woda będzie przezroczysta. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę w nieco większą. Na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy szafran i pieprz cayenne. Smażymy minutę. Wrzucamy paprykę i mieszamy całą zawartość patelni. Po minucie dodajemy ryż. Smażymy go do czasu, aż ziarna ryżu nasiąkną olejem. Szklankę groszku dodajemy na patelnię, solimy i wlewamy 3 szklanki wrzątku. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy pod przykryciem, nie mieszając do czasu aż cały ryż wchłonie wodę. Gotowe danie mieszamy delikatnie z rozdrobnionymi orzechami. Posypujemy zieleniną i oliwkami.
Możemy jeść jako osobne danie lub dodatek do kotletów, z surówkami i sałatkami.
Mniam mniam!

W Nowym Roku życzę Wam wszystkim szacunku dla siebie nawzajem, dla wszystkich mieszkańców Ziemi i dla całej planety, bo ona woła o pomoc coraz głośniej!!! Spełnienia!

2 komentarze:

  1. a moze poprostu wego ryżo danie. własne i lepsze!

    i tobie zycze wszystkiego dobrego

    OdpowiedzUsuń
  2. ryżotto:) przydomek wege musiałabym dawać do wszystkich moich potraw, więc sobie podaruję :)

    OdpowiedzUsuń