wtorek, 8 września 2009

ZIELONA PATELNIA


Przepis przyszedł mi do głowy kiedy myłam wczoraj naczynia. Wszystkie składniki miałam w lodówce, wiec nic nie stało na przeszkodzie, żeby dziś zrealizować pomysł na tą prostą, uniwersalną, stosunkowo tanią i przede wszystkim zdrową potrawę. Na wstępie dodam jeszcze, że można ją jeść z makaronem, świeżym pieczywem lub też jako warzywny dodatek do innych potraw. Przygotowanie zajmuj jakieś 20 minut, czyli tyle ile przeciętny student może przeznaczyć na przygotowanie obiadu :)

Składniki:
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 10 cm pora, części jasno zielonej
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • garść płatków migdałów
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz
  • sól morska ziołowa
  • szczypta przyprawy do potraw kuchni włoskiej
Brokuł dzielimy na malutkie różyczki, gotujemy najlepiej na parze,aż stanie się półmiękki. W międzyczasie na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w talarki por, po chwili dodajemy starty czosnek, smażymy. Następnie wrzucamy pokrojoną w paski cukinię i dusimy razem przez jakieś 5 minut. Odsączamy brokuł, dodajemy go do reszty warzyw na patelni i całość doprawiamy do smaku, podanymi w składzie, przyprawami. Oczywiście przyprawiać można dowolnie wg gustu, smaku i fantazji. Na samym już końcu mieszamy warzywa z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz z orzechami włoskimi. Mniam mniam!

1 komentarz: