poniedziałek, 16 listopada 2009

kaszubskie ciasto z dżemem z żurawin




Przepis na to ciasto znalazłam na blogu moich sióstr http://sisters4cooking.blogspot.com/2009/11/ciasto-z-zurawina.html , a pochodzi z kaszubskej książki kucharskiej. Jest bardzo proste, a efekt przerósł moje oczekiwania. Niewegańskie jest w nim jedynie mleko krowie, które z powodzeniem zastąpiłam mlekiem sojowym.
Dżem żurawinowy, którego użyłam pochodził z samego serca Kaszub, bo z Borów Tucholskich...

Składniki :
  • 3 szklanki mleka sojowego/ryżowego
  • 3 szklanki mąki ( ja dałam dwie szklanki mąki pszennej i jedną szklankę razowej)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • słoik dżemu żurawinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
Suche składniki wsypujemy do dużej miski, mieszamy je drewnianą łyżką. Następnie wlewamy składniki płynne. Łączymy wszystko razem przy pomocy miksera lub zwykłej trzepaczki ( ja zawsze mieszam drewnianą łyżką lub trzepaczką). Ciasto musi mieś jednolitą, gładką konsystencję. Wlewamy je na naoliwioną blachę i pieczemy przez 45 minut w temp. 180st.C.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru odrobiny wody oraz soku wyciśniętego z cytryny.

Mniam mniam! :)

4 komentarze:

  1. no pyszne, pyszne.. jak już pisałam przerosło moje oczekiwania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada jak cos, co bardzo mi posmakuje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacja!

    OdpowiedzUsuń