niedziela, 4 października 2009

Niedzielne śniadanie, czyli tofucznica :)

Podstawowy posiłek w ciągu dnia, czyli ŚNIADANIE, powinien być pożywny i pyszny, a także zjedzony powoli i spokojnie w miłym towarzystwie. Wiadomo, że życie jest życiem i rzeczywistość daleka jest od tego jaką być powinna, ale warto chociaż w weekend włożyć więcej starań, aby zacząć dzień fajnym daniem na talerzu. Proponuję TOFUCZNICĘ. Jest zdrowsza od pierwowzoru i bardzo smaczna! MnimMnim...




Tofu jest źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E.

Pomidory zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.


  • 6-8 małych pieczarek
  • 1 mały por
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • opakowanie tofu ( ok.300g)
  • oliwa
  • sól
  • piaprz
  • curry
  • kurkuma
  • papryka ostra i słodka

Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Białą część pora kroimy w cienkie prążki. Pomidory kroimy w ósemki. Na rozgrzaną, na głębokiej patelni, oliwę wrzucamy czosnek i pora. Do podsmażonych delikatnie warzyw dosypujemy pieczarki i chwilę razem smażymy. W miseczce rozdrabniamy widelcem tofu i następnie wrzucamy je na patelnię z podsmażonymi warzywami. Przyprawiamy wszystkimi podanymi przyprawami, których proporce zależą od gustu przyrządzającego potrawę. Żółty kolor tofucznicy nadaje kurkuma i curry, a to czy dodamy więcej tego czy tamtego zależy jaki smak lubimy. Mieszamy tofucznicę z przyprawami.Do całości dorzucamy pomidory i wszystko razem smażymy jeszcze minutę. Pomidory mają być praktycznie surowe, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Tofucznicę rozdzielamy na talerze i podajemy z pełnoziarnistym pieczywem lub tostami.

Smacznego! Tak na dobry początek dnia :)

3 komentarze:

  1. śniadanko rzeczywiście pyszne, sycące i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a tak sobie pomyślałam,że można ją posypać oliwkami i szczypiorkiem, będzie jeszcze zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tofucznica smakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom :)

    OdpowiedzUsuń