czwartek, 22 października 2009

MOCNO ORZECHOWE PESTO Z POMIDORAMI I CZARNYMI OLIWKAMI


Dlaczego??? Jest co najmniej 6 powodów, dla których dziś na tapetę wjechało pesto :)

1. No bo jest ponuro, a ja chcę sobie przypomnieć smak wakacji ...
2. No bo ja lubię pesto...
3. Bo jest zdrowe... (zioła i czosnek, to bomba witaminowo-antybiotykowa, lepsza od całej apteki :P, a o orzechach jako źródle magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych i oliwie z kwasami omega - 3 nie muszę mówić :) )
4. Bo jest dobre....
5. Bo jest łatwe i szybkie do przygotowania...
6. Bo lubię sobie pomieszać...

Składniki:
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 pęczki bazylii
  • 1 opakowanie suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka oleju

Blenderem rozdrabniamy kolejno (nie razem) : orzechy, czosnek, bazylię. Wrzucamy je do jednej miski i dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i olej. Mieszamy drewnianą łyżką.
Pesto wystarcza na 500 gramową paczkę makaronu. Przed podaniem posypujemy zmieszany z sosem makaron pokrojonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
mniam mniam!!

4 komentarze:

  1. Heh, najbardziej spodobał mi się punkt 6 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pesto! połaczenie bazylii i czosnku jest niepowtarzalne i pachnie bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pesto aaaa ! co sie nie chwalisz, ze bloga masz :) pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że przepis już stary, ale musze to napisać - PYCHA :D Mogłabym jeść codziennie :) To jedno z tych dań, które robi się 5 minut a smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń