wtorek, 13 października 2009

DYNIOWE MUFFINKI


Były już muffiny czekoladowe, były muffiny pomarańczowe z bakaliami PATRZ , a teraz nadszedł czas na dyniowe szaleństwo. Dyń w tym roku wydaje się być więcej niż zwykle i na dodatek są one tanie, więc kupuję ogromną dynię, obieram ją, gotuję z odrobiną wody do uzyskania konsystencji musu. Taka pulpa dyniowa jest bazą do zupy dyniowej na słodko lub na ostro, jak również składnikiem tytułowych muffinów :). Niewykorzystany mus dyniowy z powodzeniem możemy zamrozić, a w środku zimy będzie idealnym sposobem na szybki i zdrowy obiad lub deser :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (super wersja to 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka mąki razowej)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia lub sody
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • garść pokrojonych orzechów włoskich ( opcjonalnie)
Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą zawartość obu misek. Mieszaj ciasto drewnianą łyżką, pamiętając, że ciasto na muffiny może być grudkowate. Wypełniaj foremki do muffinków do 2/3 ich wysokości. Piecz około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
Ciasta wystarcza na około 15-16 ciastek. Smacznego!!


8 komentarzy:

  1. Muffinek dyniowych jeszcze nie jadlam. Przepis brzmi pysznie i zapowiada sie korzenno-dyniowa uczta dla podniebienia :)

    Swietny pomysl z tym mrozeniem dyni :) Na pewno go wykorzystam.

    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez dopiero co robilam muffinki dyniowe :) O tej porze roku sa bardzo popularne. Mi tez zostalo sporo dyni wiec tez zamrozilam, czeka na nastepny przepis. Pozdrawiam goraca w te zimne dni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie... spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można na bazie tego przepisu upiec zwykłe ciasto w formie zamiast muffinek?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem... pewnie tak. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hej hej!
    sezon na dynie otwarty a ja nie wiem jak stworzyć taki mus, który można zamknąć w słoiczku, poradzisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Należy zagotować dynię pokrojoną w kostkę w odrobiną wody i albo przetrzeć przez sito, albo zmielić blenderem. Gotowy mus można mrozić albo przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i pasteryzować. Co do pasteryzacji to instrukcje są w sieci. ;)

    OdpowiedzUsuń