poniedziałek, 28 września 2009

PIEROGI Z FARSZEM Z SOCZEWICY I KASZY GRYCZANEJ

Ciasto na pierogi jest jednym z najprostszych i najtańszych, jakie w ogóle mogą istnieć. Oczywiście jest wiele przepisów, które zawierają oprócz mąki i wody takie składniki, jak jajka czy masło, które kuchnia wegańska wyklucza.

Co do farszu:
Soczewica jest bogata w białko, błonnik oraz węglowodany, zawiera natomiast niewiele tłuszczu. Witaminy znajdujące się w soczewicy to witamina A, B1, B2, B6 oraz C i PP. Minerały w niej zawarte to fosfor, potas, magnez, wapń , żelazo i sód. Myślę, że jest to wystarczając zachęta, by zajadać się nią w dużych ilościach.

Kasza gryczana jest tak bogata w białko, że porównywana jest pod względem zawartości do roślin strączkowych. Jest cennym źródłem witaminy B1 i PP oraz takich związków mineralnych jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez.

Oto mój przepis na porcję ciasta na pierogi:
  • 3 szklanki mąki mąki przennej
  • 2 łyżki mąki groszkowej ( opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 1 szklanka wody
W misce mieszamy ze sobą obie mąki i sól. Następnie dodajemy olej i stopniowo wodę. Ugniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji nie przyklejającego się do rąk ciasta. Odrywamy kawałek masy, który rozwałkowujemy cieniutko na stolnicy, pozostałą cześć trzymamy pod wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło. Przy użyciu szklanki wycinamy krążki z rozwałkowanego ciasta.

Tak przygotowane ciasto możemy faszerować właściwie wszystkim, co nam przyjdzie do głowy : owoce, masa szpinakowa, dyniowa ( myślę, że różne wersje pierogów pojawią się jeszcze w przyszłości! :) )


Farsz z soczewicy i kaszy gryczanej:

  • 500 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy gryczanej
  • oliwa
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • curry
  • 2 litry bulionu wegetariańskiego
Soczewicę i kaszę gryczaną namaczamy przez 40 min w gorącej wodzie,a następnie przepłukujemy pod kranem. Gotujemy w bulionie soczewicę, a kaszę gryczaną w osolonej wodzie do czasu aż zmiękną. Bulion z soczewicy zlewamy do miski i odstawiamy. Następnie kaszę i soczewicę rozgniatamy blenderem. Uzyskana masa nie musi być całkowicie gładka, może zawierać całe fasolki soczewicy. Przy użyciu drewnianej łyżki mieszamy farsz dodając odrobinę pozostawionego bulionu, tak by masa nabrała wilgotności. Kolejno dodajemy kilka łyżek oleju, który ułatwia rozprowadzenie przypraw oraz wzmaga ich aromat. Ilość soli, pieprzu, papryki, czosnku i curry zależy od indywidualnych preferencji, dlatego nie podałam dokładnych proporcji.
Ta ilość farszu wystarcza na 3 porcje ciasta pierogowego. Wychodzi z niej wiec ogromna ilość pierogów, które można zamrozić, by w ciągu tygodnia, kiedy ma się niewiele czasu na gotowanie, móc zjeść pyszny i zdrowy posiłek. D.I.Y

Pierogi proponuję polać, usmażoną na oliwie z pestek winogron, cebulą oraz posypać duża ilością natki pietruszki, która zawiera sporo żelaza oraz witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz